DEBAT AL PSC
Política 08/09/2012

El PSC treballarà perquè el debat nacional passi a un segon pla

El nou president del grup parlamentari, Xavier Sabaté, lamenta l'"excés de seguidisme" de CiU, que "només vol que parlem de Madrid, un enemic extern que li rendeix molt"

Efe
3 min
El diputat del PSC Xavier Sabaté, en un moment de la roda de premsa

BarcelonaEl renovat grup parlamentari del PSC exercirà una oposició "sense complexos" en què el debat social prevalgui sobre l'identitari, davant un Govern que "només vol parlar de Madrid i d'una Catalunya etèria". "En els últims mesos el PSC ha tingut massa complexos, jo no vull jugar més en el camp de joc d'un nacionalisme que només parla d'una Catalunya etèria, però no dels catalans. CiU només vol que parlem de Madrid, un enemic extern que li rendeix molt", ha dit el nou president del PSC al Parlament, Xavier Sabaté, en una entrevista amb Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sabaté, que relleva en el càrrec l'exconseller Joaquim Nadal, ha lamentat que en els últims mesos el PSC hagi pecat d'un "excés de seguidisme" de CiU, derivat d'un "excés de complexos": "semblava que si no fèiem el que fa CiU la gent no apreciaria prou el nostre compromís amb Catalunya, que és net, abundant i profund", ha defensat. El nou líder parlamentari del PSC, que es reivindica com un polític "profundament d'esquerres i profundament catalanista", ha assegurat que ell exercirà una oposició lliure d'aquests complexos i intentarà arrossegar CiU fins "al camp de joc" del PSC, on el debat social primarà sobre l'identitari. "CiU ha trobat el filó del parlar del dèficit fiscal, que existeix i nosaltres també el volem resoldre, (...) i se li estan anant les coses de les mans, ara tenim una Catalunya fracturada des del punt de vista social i nacional", ha lamentat el també exconseller de Governació.

El veterà dirigent del socialisme de Tarragona s'ha conjurat per, des del seu nou càrrec, situar el PSC en una tasca d'oposició "nítida": "els ciutadans ens han vist borrosos, i això és el pitjor que et pot passar", ha admès. Els socialistes intensificaran les seves crítiques al Govern per les retallades en els serveis públics i doblaran esforços en la seva defensa de l'estat del benestar, a l'hora que intentaran convèncer els catalans que el PSC és el partit que pot permetre "la convivència en pau de la immensa majoria dels ciutadans de forma integrada".

Sabaté defensa que "Espanya, o és federal o se'n va en orris", i acusa el Govern del PP de "sordesa" respecte a les reivindicacions catalanes: "estan amagant el cap sota l'ala, i potser per quan l'aixequin sigui massa tard". Federalista convençut, Sabaté assegura que si cregués que la independència és beneficiosa per als catalans, "abraçaria aquesta idea", però com que està "convençut que no és així, aposta per la integració i la suma". "Ara mateix a Catalunya estem més per parlar de supervivència que d'independència", ha subratllat Sabaté, qui a partir d'ara defensarà sense embuts els principis federalistes del PSC al Parlament, tant amb vista a CiU com amb vista al Govern que presideix Mariano Rajoy.

Sabaté és des de dilluns passat el cap de l'oposició a Catalunya, després que el primer secretari del PSC, Pere Navarro -que no és diputat-, el truqués diumenge, "just abans que comencés el Barça", per comunicar-li que confiava en ell per liderar l'activitat parlamentària del partit. El tarragoní, que pertany a una colla castellera, fa una crida a tot el PSC a fer pinya entorn de l'equip que Navarro ha dissenyat: "si el meu 'cap de colla' diu que avui em toca de lateral, o en un altre lloc, això és sagrat. Un dia serà més còmode que un altre, però si no el castell no es fa. En una organització també hem d'estar disposats a estar on ens correspongui", ha conclòs.

stats