Sala i Martín: "El rescat de Catalunya dóna la raó als independentistes"

En un article publicat al seu blog, l'economista català assegura que si Catalunya fos un estat gaudiria d'una economia sanejada i ben vista pels països estrangers

"El rescat de Catalunya dóna la raó als independentistes". Aquesta és la valoració que fa l'economista Xavier Sala i Martin al seu blog a tomb que la Generalitat hagi anunciat oficialment que s'acull al fons de liquiditat autonòmica (FLA) i demani a l'Estat 5.023 milions d'euros per fer front als venciments del deute d'aquesta tardor. "Tal com està estructurada Espanya, Catalunya és inviable. I Espanya, també...", apunta Sala i Martín al seu article. 

" Si Catalunya fos un estat independent , els seus ingressos s'haurien vist reduïts per culpa de la crisi com es veuen reduïts els ingressos de tots els estats del món quan pateixen una recessió . El problema de Catalunya és que, a més , pateix la caiguda de recaptació provinent d'un nefast sistema de finançament autonòmic que permet que fins al 40 % dels impostos recaptats a Catalunya desaparegui . I els mercats no veuen que aquest problema s'hagi de reparar al més aviat possible perquè els successius governs centrals s'han negat a considerar aquesta possibilitat ", valora Sala i Martín. A parer de l'economista, a la Generalitat li passa el mateix que a les grans empreses espanyoles: té els mercats tancats perquè formen part d'Espanya. 

L'economista català fa un repàs de l'increment del deute de la Generalitat, que ha passat dels 9.000 milions d'euros l'any 1997 als 42.000 milions d'euros del 2012, i carrega durament contra la gestió del segon tripartit, encapçalat per José Montilla, a qui acusa de tenir "molt poc respecte" pels diners dels catalans.

Més continguts de