Política 17/05/2018

Xuclà es defensa de les acusacions del Consell d'Europa

Des del PDECat recorden que la sanció al diputat no té "cap relació amb cap cas de corrupció"

Ruth Pérez Castro
2 min
Xuclà es defensa de les acusacions del Consell d'Europa

BarcelonaEl dia 15 de maig el Comitè del Reglament del Consell d'Europa sancionava amb dos anys d'inhabilitació com a membre de ple dret de l'ens el diputat del PDECat al Congrés de Diputats Jordi Xuclà. El motiu: haver "compartit informació confidencial amb una persona de fora de l'organització" durant una missió electoral l'any 2015. Una acusació que el mateix Xuclà va negar en un comunicat i va justificar explicant que durant la redacció d'un esborrany va requerir l'ajuda "d'una persona que tingués l'anglès com a llengua materna" per tal de "presentar un document gramaticalment polit", ja que l'anglès és la seva "llengua de treball, però no la materna". Xuclà, a més, va reivindicar que es tractava precisament d'un esborrany i no de "cap document oficial".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, l'Assemblea Regulatòria del CE ha decidit inhabilitar durant dos anys el diputat del PDECat al Congrés. La sanció consisteix en la prohibició de ser nomenat president de cap comissió del Consell d'Europa o participar en missions d'observació electoral internacional. Tot i això, Xuclà podrà seguir sent membre de l'Assemblea Parlamentària, una tasca que compagina amb el seu paper a l'escó al Congrés de Diputats a Madrid.

Les mateixes sancions –tot i que per un període superior, de deu anys– les han aplicat al senador del Partit Popular, Pedro Agramunt, per haver "vulnerat greument" les normes de conducta de l'organisme. Agramunt va ser acusat d'estar immers en una trama de "corrupció" a partir de la qual hauria acceptat suborns amb prostitutes per amagar la brutalitat del règim de l'Azerbaidjan. Unes acusacions que el senador valencià va negar rotundament i per les quals va refusar dimitir.

L'Assemblea Parlamentària és un dels òrgans estatutaris del Consell d'Europa amb seu a Estrasburg i que s'encarrega, principalment, d'investigar i emetre recomanacions, sobretot pel que fa a aspectes vinculats als drets humans. A part, els documents generats per aquesta organització sovint són consultats posteriorment per òrgans superiors com el Parlament Europeu i diverses institucions de la Unió Europea.

Suport des del Partit Demòcrata

Davant la decisió de l'organisme del Consell d'Europa, el Partit Demòcrata ha volgut manifestar el seu "suport i confiança" a Xuclà a través d'un comunicat, així com també destacar la "bona feina que durant anys ha desenvolupat en l'àmbit de les relacions internacionals". A més, els demòcrates es mostren "perplexos" per la suspensió de funcions de representació a Xuclà per "l'única acusació d'haver demandat ajuda per complementar la redacció d'un text en anglès acurat", en contrast als fets que s'imputen a Agramunt. Des de la formació independentista també han volgut recordar que el motiu pel qual se sanciona el diputat "no té cap relació amb cap acusació de corrupció", i demanen que "no es confonguin amb altres acusacions que no tenen res a veure amb la seva persona".

stats