Política 15/09/2017

YouTube censura un artista per posar una estelada en un vídeo

El vídeo, enregistrat durant la Diada de l'any passat, pertany a un projecte artístic obert a la participació de tothom i que defensa la multiculturalitat

Ara
2 min

Barcelona"Hem determinat que infringeix les normes. L'hem retirat de YouTube". És el missatge que ha rebut l'artista Ferran Garcia Sevilla en relació amb un vídeo de la Diada de l'any passat en què apareixia una estelada. El vídeo pertany a un projecte artístic, estètic i polític anomenat 'La humanitat', obert a la participació de tothom. Superposa imatges del terra que trepitgem i de la visió que tenim sobre els nostres caps. L'objectiu és barrejar dues realitats diferents aleatòriament per defensar la multiculturalitat i "l'acceptació de l'altre", i la web està en "20 idiomes minoritaris i minoritzats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'artista mallorquí ha volgut mostrar la seva indignació i denunciar la censura que ha rebut a causa d'una queixa anònima. "Cada vegada hi ha més clima de por, es va instal·lant la persecució, i la resposta ha de ser col·lectiva perquè no es faci més gran", ha afegit.

Al vídeo suprimit s'hi poden veure passes de gent i diverses banderes. Al canal de YouTube de 'La humanitat' hi ha un segon vídeo d'aquell mateix moment de la Diada del 2016 que mostra la visió cap al cel, és a dir, el que l'artista tenia sobre el cap. En aquest, assegura que s'hi veien molt millor les estelades. És per això que ha decidit suprimir aquest segon vídeo ell mateix per "no tenir problemes". No vol perdre una web en què porta tres anys treballant i que ja recull 3.000 vídeos de gent d'arreu.

Notificació de Youtube que va rebre Ferran Garcia Sevilla

La notificació de YouTube, que ha rebut aquest dijous, implica "una sanció al compte o un avís per infringir les normes de la comunitat", que vetllen, segons la web de la xarxa social, per evitar contingut sexual, contingut violent, contingut perillós, contingut d'incitació a l'odi, amenaces, 'spam' i també per defensar els drets d'autor. "No es tracta de pedofília ni d'Estat Islàmic, és una estelada", ha defensat l'artista mallorquí, que considera que la supressió del vídeo és "una acció dictatorial de supressió sense contrastar la informació" i una "vulneració dels drets de les persones". "Això només passava amb Franco i a l'època de Hitler", afegeix l'artista, que defensa que les multinacionals no poden posar-se darrere de l'Estat.

Garcia Sevilla ja ha patit censura en altres ocasions, com ara quan va substituir una de les imatges d''Els desastres de guerra', de Goya, per la de Franco i ningú va voler exposar-la: "És increïble com és de llarga l'ombra de Franco".

stats