Política 30/03/2011

Zapatero admet que va actuar "tard" i que ha hagut de "rectificar" en economia

El president espanyol fa marxa enrere en la política de l'anterior legislatura i regularà per llei que el superàvit serveixi només per eixugar dèficit i deute

Joan Rusiñol
1 min

MadridEl president del govern espanyol fa autocrítica. Durant el debat sobre el Consell Europeu dels dies 24 i 25 de març, Rodríguez Zapatero ha admès que ha "pogut actuar tard i que he rectificat plantejaments". Ha reconegut que el que va dir el 5 de maig a la Moncloa, després de reunir-se amb Mariano Rajoy, "no podia servir" una setmana després, el dia 12, quan va anunciar el primer gran pacte de mesures d'austeritat. Ho ha justificat perquè durant aquells dies es va plantejar el rescat de Grècia i això va canviar les coses de forma radical.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president espanyol creu que "sense les retallades ara la situació seria irreversible" i, en canvi, ja "ningú veu Espanya com un problema". Creu que cal seguir amb una política reformista i per això ha reiterat el compromís d'endurir l'estabilitat pressupostària.

Zapatero ha explicat que l'objectiu d'aquesta mesura –obligatòria per a l'Estat i els ajuntaments, i que condicionarà les autonomies– vol "evitar que en èpoques de bonança econòmica la despesa pública creixi per sobre de l'economia". És a dir, que "si hi ha més ingressos dels previstos, que això serveixi no per generar més despesa sinó per reduir deute i dèficit". Zapatero ha admès que aquest és el seu "nou criteri".

Quant a fixar el sostre de despesa lligat al PIB nominal, Zapatero ha instat el PP a fer-ho junts. El cap de l'executiu ha elogiat el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, per haver donat suport a les mesures del mes de maig, que, segons ell, va ser el moment més decisiu i crític per a l'Estat espanyol.

stats