Política 24/02/2011

Zapatero: "La solidesa de l'Estat del benestar depèn de l'èxit de les reformes"

El president del govern espanyol reivindica a la cambra baixa les polítiques socials del seus mandats

Joan Rusiñol
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } Un dia després de commemorar el 23-F, Zapatero compareix aquest matí al Congrés per defensar l'augment de les polítiques socials durant els seus dos mandats, amb lleis com la d'igualtat o la dependència. Pel president espanyol, la situació ha millorat molt durant els últims 30 anys però assegura que la sostenibilitat d'aquests avanços només serà possible "si es continuen fent reformes econòmiques, del model productiu i del mateix model social". I ha conclòs: "Sabem que la solidesa de l'Estat del benestar i els seus valors depèn del fet que acabem el procés de reformes del nostre model productiu amb determinació, valentia i visió de futur".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zapatero ha fet un repàs d'una trajectòria social que, a parer seu, és una història d'èxit. Assegura que avui Espanya destina el 21% del PIB a educació, pensions i sanitat. És a dir, 4.700 euros per habitant, el triple que fa 30 anys. Entre el 2008 i el 2011 "la despesa social ha augmentat un 22%, un 12% si en deixem fora les prestacions per desocupació".

El president espanyol, en definitiva, prova avui de reivindicar el seu programa socialdemòcrata davant de les crítiques per les retallades econòmiques del seu govern. Segona ha dit, "més enllà de les retallades extraordinàries que van ser inevitables, malgrat la duresa de la crisi, hem mantingut el nostre compromís social". D'una manera molt especial, assegura que la seva atenció prioritària ha estat pels més febles i de forma especial per aquells que "han perdut el seu lloc de feina". Les xifres d'atur, admet, són duríssimes i ha retret al PP que no faci propostes concretes.

Entre aquestes mesures per contenir el dèficit, el president ha assegurat que li sap greu que els nens i nenes nascuts aquest any no puguin gaudir del xec bebè, una mesura de la qual se sent molt satisfet i que ha retirat per no augmentar més la despesa.

stats