Política 02/04/2011

Zapatero anuncia que no serà el candidat el 2012

El president espanyol deixa clar que el seu successor s'ha d'elegir en un procés de primàries que s'obri després del 22-M

Joan Rusiñol
2 min

MadridZapatero ha anunciat avui el seu futur polític: no serà el candidat a les generals pel 2012 i reclama al seu partit "normalitat" per obrir el procés de selecció del nou cap de cartell per a les generals. El president del govern espanyol ha deixat clar que això passa per unes primàries que el comitè federal ha de posar en marxa a la seva pròxima reunió, que serà ja després de les eleccions municipals i autonòmiques del 22 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder socialista ha jugat amb la incògnita fins al final. Ha explicat que quan va guanyar les primeres eleccions, l'any 2004, tenia clar que només s'havia de quedar dues legislatures perquè era el millor "per al país, per al partit i per a la família". Parlava en passat i semblava que ara havia canviat d'opinió. Al final, però, el seu discurs ha fet un gir i ha assegurat que la crisi econòmica només ha "reforçat" aquest convenciment inicial i ha estat aleshores quan ha anunciat el seu adéu.

Zapatero, que ha estat aplaudit pels dirigents del partit dempeus al final de la seva intervenció, ha reclamat al guanyador –o guanyadora– de les primàries "voluntat integradora per sumar" i ha reclamat que ara tothom es concentri en la campanya del 22-M. "Companys i companyes: ara el govern a governar i el partit a donar suport als candidats i a les reformes", ha demanat.

Zapatero ho ha dit en un comitè de la màxima expectació. Feia temps que no hi havia un nombre tan elevat de periodistes a la seu del carrer Ferraz. Els dirigents del partit han arribat avui a la reunió amb més antelació que de costum, conscients que el d'avui és un comitè molt important. Pel president del Congrés, José Bono, cal "sortir més contents" de com han "entrat". D'altres, com el president de Castella-la Manxa, José María Barreda, esperaven que avui passés "alguna cosa". I el secretari general del PSOE no els ha decebut.

La delegació del PSC ha estat nombrosa, un fet poc habitual en aquest tipus de fòrums. L'encapçala el primer secretari del partit, José Montilla, acompanyat del seu número 2, Miquel Iceta i diputats al Congrés i al Parlament. La ministra Carme Chacón, a qui les travesses situen com a possible successora de Zapatero. L'altre gran aspirant és el vicepresident primer Alfredo Pérez Rubalcaba.

stats