Política 13/09/2011

Zapatero s'acomiada del Senat fent les paus amb el PP

Els populars asseguren que el nou mandat, després del 20-N, serà el dels veritables canvis a la cambra alta

Joan Rusiñol
2 min
Zapatero al Senat

MadridEl president del govern espanyol, José Luis Rodriguez Zapatero, s'ha acomiadat avui del Senat. Ha participat a l'última sessió de control del seu mandat. El cap de l'executiu ha optat per rebaixar el to amb el PP i ha desitjat que la nova legislatura serveixi perquè PP i PSOE facin pactes per tirar endavant les reformes pendents a la que hauria de ser la cambra territorial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zapatero ha admès que "no s'ha assolit l'objectiu de reforma del Senat" i ha recordat que és una tasca "no fàcil". Sobre la conferència de presidents autonòmics, ha reclamat a les dues grans forces estatals que no la converteixin, com ha passat fins ara, en un "fòrum partidista". El president espanyol s'ha mostrat especialment satisfet de les seves compareixences a les sessions de control, que han ajudat a revitalitzar –segons ha afirmat– la cambra alta.

El portaveu del PP, Pío García-Escudero, també ha optat pel to amable, ben diferent de les picabaralles tenses que han protagonitzat els últims anys. Ha admès que la seva intervenció tindria un "cert aire de comiat" i "d'optimisme". Ha dit que li reconeix a Zapatero "l'encert de comparèixer un cop al mes" perquè ha convertit "aquesta cambra [el Senat] en protagonista polític".

El polític conservador s'ha mostrat confiat que el nou mandat, després del 20-N, servirà per tirar endavant els deures pendents. "L'experiència de l'última setmana ens ha demostrat que podem fer junts una reforma de la Constitució", ha dit en referència a l'acord PSOE-PP per constitucionalitzar un sostre de dèficit.

García-Escudero ha recordat que la conferència de presidents va ser una "idea de Manuel Fraga" però que no ha aconseguit "ni l'eficàcia, ni la regularitat" que caldria. També espera que es "consolidi" els propera quatre anys i amb més paper del Senat.

stats