POLÍTICA
Política 31/08/2011

PSOE i PP pressionen CiU perquè s'incorpori a la reforma de la Constitució

Zapatero confia "en el sentit de responsabilitat” dels nacionalistes però els avisa que algunes de les seves peticions són “difícils d'incorporar” a la reforma

Redacció/agències
2 min
José Luís Rodríguez Zapatero baixa de la tribuna d'oradors durant el tens debat  que va viure ahir amb Mariano Rajoy.

MadridEl PSOE i el PP volen que CiU s'incorpori a la reforma de la Constitució i durant aquesta tarda negocien amb els nacionalistes catalans per mirar d'arribar a un acord, que es veu lluny. Els dos grups majoritaris tenen només 24 hores per forçar Duran i Lleida a que no s'oposi a la reforma, després de veure que la resta de grups estan molt lluny de les seves posicions. CiU ja va presentar dilluns les seves propostes d'esmenes que els dos grans partits espanyols no acaben de veure amb bons ulls. El mateix president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, ha reconegut aquest matí que hi volen dialogar amb CiU i que podria haver "algun espai" en el tràmit parlamentari de la futura llei orgànica per incorporar algunes de les exigències de la federació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Zapatero, la interpretació que fa CiU de l'impacte de la reforma pel que fa a l'autogovern i l'autonomia financera "no és correcta", perquè l'objectiu de la modificació "no té a veure amb la distribució territorial del poder". El president espanyol ha demanat a CiU que demostri la seva "moderació" i doni suport a la reforma constitucional. "Confio plenament en el sentit de responsabilitat de CiU davant d'aquest important procés de reforma en un moment tan decisiu per al conjunt d'Espanya", ha subratllat Zapatero. El president de l'executiu espanyol, però, ha avisat que algunes de les peticions que exigeix CiU per fer costat a la reforma són "difícils d'incorporar" en el tràmit de reforma de la Constitució.

Zapatero ha explicat que hi haurà diàleg amb CiU i que podria haver "algun espai" en el tràmit parlamentari de la futura llei orgànica per incorporar algunes de les exigències de la federació. No ha concretat a quina de les peticions de la federació s'estava referint, però el vicepresident Manuel Chaves ja va descartar dimarts afegir a la reforma un límit a la solidaritat territorial. Segons Zapatero, la interpretació que fa CiU de l'impacte de la reforma pel que fa a l'autogovern i l'autonomia financera "no és correcta", perquè l'objectiu de la modificació "no té a veure amb la distribució territorial del poder".



Divisió socialista

El president del govern espanyol també ha volgut silenciar les veus que parlen de divisió socialista al voltant d'aquesta reforma, amb el conseqüent perjudici per al candidat Alfredo Pérez Rubalcaba. Zapatero ha reconegut que hi ha hagut debat, però ha afegit que la resposta ha estat "una amplíssima, per no dir gairebé unànime, comprensió i suport". "I aquesta feina l'ha fet Rubalcaba. De fet, ha assegurat que la seva proximitat amb el candidat és "més gran que mai".

stats