Política 23/08/2011

Zapatero vol reformar la Constitució "amb naturalitat" per limitar la despesa de les administracions

Ha explicat que la formula que proposa introduir a la Constitució i que ha acordat amb el líder del PP, Mariano Rajoy, introduiria un límit de despesa al que s'hauria d'arribar "el 2018 o el 2020" i fins aquell moment "anirem aconseguint la consolidació fiscal"

Miquel Codolar
3 min
El president espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero / EFE

MadridEl president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat que "per enfortir la confiança en l'estabilitat a mitjà i llarg termini" vol dur a terme" una modificació constitucional per "establir una regla per garantir l'estabilitat a mitjà i llarg termini en relació tant amb el dèficit estructural com en el deute, que vinculés a totes les administracions públiques. Ha manifestat la seva intenció de dur a terme la reforma a partir d'una iniciativa parlamentària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Considera que limitar el dèficit públic és "una necessitat" perquè davant una crisi del deute "els més perjudicats sempre són els qui tenen unes circumstàncies econòmiques més difícils". Ha afegit que cal "afirmar amb contundència que no podem recórrer permanentment a una situació de dèficit excessiu i acumular un deute insostenible". Ha qualificat d'"extraordinàriament elevat" el deute de l'Estat actual, situat al 74%. Ha dit que dedicar el 5% del PIB anual a pagar els interessos del deute amb els pressupostos no li sembla "una opció, ja no dic ideològicament", ha exposat.

Zapatero ha demanat als grups parlamentaris que s'avinguin a fer una reforma de la Constitució "amb naturalitat" perquè ha exposat que hi ha parts de la Constitució "dels anys 70, que és quan es va fer". Ha explicat que la formula que proposa introduir a la Constitució introduiria un límit de despesa al que s'hauria d'arribar "el 2018 o el 2020" i fins aquell moment "anirem aconseguint la consolidació fiscal". Ha dit que serà "quelcom positiu per el país" que no tindrà efecte "ni aquesta legislatura ni la següent". Ha afegit que "sabem que no arreglarà la crisi, però és una bona senyal, un bon camí" que pot "allunyar la incertesa".

Zapatero justifica les noves mesures antidèficit per la inestabilitat

Ha anunciat que el consell de ministres del divendres vinent aprovarà un reial decret amb noves mesures per fomentar l'ocupació dels joves, passar els contractes temporals a indefinits, allargar el fons individual de capitalització fins al 2013, prorrogar el mecanisme de pagament del Fogasa per afrontar part de la indemnització per acomiadament si hi ha causes justificades, així com prorrogar sis mesos més els 400 euros per als desocupats sense prestació.

Ha començat la seva compareixença al Congrés advertint que la "inestabilitat" econòmica mundial s'ha agreujat les últimes setmanes. Ha exposat que aquest empitjorament de la situació "pot acabar afectant al cor mateix de la Unió Monetària Europea". Ha dit que mentre altres països anuncien mesures, l'Estat ja les està adoptant. "El camí està traçat i hem d'esperar que el nou govern, sigui del signe que sigui, les segueixi aplicant".

Zapatero ha defensat en un ple extraordinari al Congrés les propostes econòmiques que el divendres passat va aprovar el consell de ministres. Pel que fa a la rebaixa de l'IVA per comprar habitatges del 8% al 4% fins a finals d'any, Zapatero ha criticat la posició del PP, que no hi vol donar suport però que ja ha anunciat que si guanya les properes eleccions prorrogarà la mesura durant un any. Ha assegurat que la mesura "no té a veure amb els bancs. També ha defensat la reducció de la despesa farmacèutica.

Pel que fa a l'avançament dels pagaments de l'impost de societats de les empreses superiors a 20 milions d'euros, ha defensat que no és "un càstig" per les grans societats, perquè el govern espanyol ha reduït fins ara "en vuit punts" el que han de pagar les empreses d'aquest impost duent a terme "una política d'incentius fiscal" i per això considera que "se'ls pot demanar aquest esforç que a més afecta a les grans empreses" i ho ha qualificat com una política "justa i raonable". En la votació d'aquestes mesures, el PP i CiU s'abstindran, ERC i ICV votaran en contra i el PNB i CC ho faran a favor.

El president espanyol ha criticat que el líder del PP, Mariano Rajoy, no s'hagi referit a la situació internacional, sobretot d'Itàlia. Ha destacat que Espanya es pot finançar per sí mateixa sense demanar ajuda i s'està mantenint el màxim nivell de protecció social i polítiques en educació, sanitat, serveis socials i llei de la dependència. Ha indicat que si des del 2008 s'han aprovat una quarantena de plans de xoc ha estat per la inestabilitat. "Hem fet igual que tots els governs responsables europeus per intentar donar resposta a cada situació concreta".

stats