Política 14/09/2011

Zapatero: "La idea de l'Espanya plural és Espanya plural però Espanya"

El president espanyol assegura progressos "substancials" i "inqüestionables" respecte al català durant el seu mandat i retreu a CiU i ERC que el critiquin com una "estratègia" davant la proximitat de les eleccions

Miquel Codolar
2 min

MadridEl president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha afirmat que "la idea de l'Espanya plural" que va defensar a l'inici del seu mandat "és Espanya plural però Espanya". Responent al diputat d'ERC Joan Ridao al Congrés, ha reconegut que el seu objectiu era "atreure" alguns partits i ha assegurat que durant la seva presidència del govern espanyol s'han incrementat l'autogovern i el finançament de Catalunya, així com el reconeixement del català. Ha indicat que ha estat una "millora substancial" que hauria de produir una "reflexió" a ERC perquè "els fets són incontestables, suposo que insuficients, però incontestables", ha reblat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu d'ERC al Congrés ha criticat que "va dir que hi hauria una Espanya plural i ara hi ha un fred cementiri", ha afirmat que el programa del PSOE demana "més centralització i homogeneïtzació" i ha lamentat que "el PP ja ha guanyat les eleccions" perquè "ni la FAES d'Aznar no ho hauria fet millor que vostès". Ha conclòs que "tant l'Estatut com l'Espanya plural s'han estrellat perquè hi ha un únic subjecte polític, que és Espanya" i per això "abans es confiava en l'Espanya federal i ara només queda la independència".

Zapatero diu que l'oposició de CiU a la reforma constitucional és tàctica

Zapatero ha reconegut que CiU ha estat una força política important però acusat a la formació de no haver volgut estar a l'acord per la reforma constitucional. "Hauríem volgut més temps però coneix la urgència de la situació", ha indicat el president espanyol al diputat de CiU Josep Sánchez Llibre, i ha afegit que "no van voler, potser perquè hi han vist un passadís electoral".

Zapatero considera "contradictori" que Josep Antoni Duran i Lleida demanés "grans acords" i no hagi donat suport a la reforma constitucional. "Em sembla una posició tàctica", ha indicat. Pel que fa a la posició d'ERC, Zapatero també ha indicat només la pot entendre per "estratègia política". El diputat Sánchez Llibre havia preguntat si "marginar CiU" havia estat un "error" i ha indicat que "la disciplina fiscal és positiva però no funcionarà perquè ho digui la Constitució".

stats