POLÍTICA
Política 22/03/2011

Zapatero obtindrà avui el suport del Congrés per a la intervenció a Líbia

Pràcticament tot l'arc paralamentari hi donarà el vistiplau, tret del diputat d'IU i els dos del BNG. La missió durarà tres mesos i estarà integrada per 500 militars

Agències
2 min

BarcelonaEl ple del Congrés dóna avui el suport al govern espanyol per a la participació en la intervenció militar a Líbia, que comptarà amb el vistiplau de pràcticament tot l'arc parlamentari, a excepció de només tres diputats que votaran en contra, els d'IU i el del BNG. El president de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, explicarà aquest migdia a la cambra baixa les raons per unir-se a la coalició internacional que, sota el paraigua de l'ONU, ha aconseguit una zona d'exclusió aèria per evitar els atacs de Gaddafi contra la població civil. 



Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La unitat dels dos grans partits sobre l'afer és sorprenent. El líder del PP, Mariano Rajoy, que ahir ja va anunciar el seu suport a la intervenció militar, ha subratllat la necessitat de participar per garantir la vida i la seguretat dels libis i per evitar que es dugui a terme una massacre. El tercer grup de la cambra baixa, CiU, també donarà suport a la iniciativa, com ja va anunciar des que es va conèixer la resolució de l'ONU, i el PNB farà el mateix. 



Els vots en contra

El grup format per ERC, ICV i IU serà l'únic que no tindrà una posició comuna en el debat, ja que mentre Esquerra i Iniciativa donaran suport a la intervenció, el diputat d'IU, Gaspar Llamazares, votarà en contra del que ahir va definir com una "barbaritat "que" no té res a veure amb els drets humans "i que guarda" massa similituds "amb la guerra de l'Iraq". Llamazares es quedarà gairebé sol en aquest debat, ja que el seu vot en contra només s'unirà al dels dos diputats del BNG, Francisco Jorquera i Olaia Fernández Davila. 


Els detalls de la missió

Segons fonts parlamentàries, els càlculs del govern espanyol xifren en un màxim de 500 efectius militars el contingent que s'haurà de desplaçar a Líbia per aplicar la resolució de l'ONU. Segons les previsions del govern de Zapatero, la missió per fer efectiva la zona d'exclusió aèria durarà un mes i estarà integrada per quatre caces de combat i un avió per abastir-los de combustible. En canvi, l'operació que ha de fer efectiu el nou embargament d'armes durarà tres mesos i es durà a terme amb dos vaixells de guerra i un avió de vigilància marítima.

stats