Política 09/12/2010

Zapatero veu "proporcionat" declarar l'estat d'alarma en funció de les causes

Zapatero intervé al Congrés per defensar la declaració de l'estat d'alarma

Redacció
2 min

BarcelonaZapatero considera que decretar l'estat d'alarma va ser "proporcionat" a les causes que el van generar. Així ho està defensant avui davant del Congrés, en una sessió en la qual el PP ja ha avisat que donarà suport a la mesura però que en criticarà la gestió. El president del govern espanyol ha aprofitat per carregar contra els controladors, a qui ha acusat de prolongar durant vint anys la negociació col·lectiva del sector aprofitant la seva posició de força. Zapatero ha considerat que això estava "fora de la llei" i que "no es tracta d'un estat de normalitat, sinó d'excepció permanent". La primera part de la seva intervenció s'ha centrat, de fet, en l'anàlisi de les reivindicacions del personal de les torres de control. També ha defensat la mesura introduïda en el decret aprovat aquell divendres –i que presumiblement va acabar de desencadenar la crisi–, en el qual es disposava que les baixes per causes físiques o psíquiques havien de ser revisades prèviament, per part dels serveis mèdics disponibles als aeroports. El cap de l'executiu espanyol ha recordat que aquesta no és una mesura excepcional sinó que està contemplada en l'Estatut dels Treballadors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

p { margin-bottom: 0.21cm; } Durant la seva intervenció, Rajoy ha posat la banya contra el ministre de Foment, José Blanco. Creu que no ha posat les bases per evitar el caos aeri i l'esclat del conflicte en plenes dates sensibles del pont. “Potser el seu problema”, ha etzibat a Zapatero, “és que té un ministre de Foment a temps parcial. Dedica temps a allò que no ha de dedicar temps i aleshores no té temps per dedicar-lo a les coses a les quals ha de dedicar-lo”. El moment més tens ha estat quan el líder popular ha explicat que no titllaria Blanco “d'inútil total” o de “barrut”, perquè no era el seu estil, en referència a paraules dedicades per Alfredo Pérez Rubalcaba a un ministre de Foment del PP per uns retards en l'aeroport.

El següent a intervenir ha estat Antoni Duran i Lleida, per part de CiU. A banda de criticar també els controladors, ha demanat a Zapatero que clarifiqui la seva voluntat sobre si estendrà o no l'estat d'alarma. En tot cas, li ha dit que “faci el que estimi necessari per garantir la mobilitat de les persones i perquè no es causin perjudicis econòmics”. Duran ha acabat el seu torn recomanant la lectura d'Espanya capital París, de Germà Bel, en què es critica la visió centralista de la gestió aeroportuària.

La sessió continua, hores d'ara, amb les intervencions de la resta de grups.

stats