Política 16/09/2011

Blanco diu ara que el Govern deixarà de cobrar els 537 milions de l'impost del patrimoni

Blanco diu que el Govern deixarà de cobrar la compensació de 537 milions, justament el contrari que ahir va dir Salgado. En canvi, destaca que amb els 271 milions que recaptarà es pot "garantir l'estat del benestar". Rebat les crítiques afirmant que "milions d'espanyols estarien encantats de pagar-lo"

Miquel Codolar
2 min

MadridEl ministre portaveu del govern espanyol, José Blanco, ha dit que "cap autonomia cobrarà dues vegades l'impost del patrimoni", justament el contrari del que ahir va anunciar la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, que avui no ha estat a la reunió del consell de ministres. Blanco ha dit que l'Estat "no podrà compensar" ni les autonomies que cobraran l'impost ni les que no el vulguin aplicar, en el que considera una mesura "raonable". Ha afegit, però, que no sap "la fórmula" que l'Estat haurà d'aplicar per modificar la llei de finançament autonòmic però ha apuntat que es podria reformar lleis o aplicar-ho a la liquidació del 2013. Fins ara les autonomies reben una compensació de 2.100 milions d'euros des que Zapatero va suprimir l'impost. Davant l'allau de preguntes sobre aquesta qüestió ha acabat dient que "sobre aquest tema no faré cap comentari més enllà del que he fet". Amb el plantejament de Salgado, Catalunya hauria passat d'ingressar els actuals 537 milions a més de 800 milions, però amb el que ha anunciat Blanco la quantitat es reduirà fins als 271 milions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estic segur que milions d'espanyols estarien encantats d'haver de pagar aquest impost", ha afirmat Blanco, que ha criticat que el candidat del PP, Mariano Rajoy, "està preocupat pel seu amic rentista, i jo li dic que hi ha milions d'espanyols que voldrien ser com el seu amic rentista per pagar l'impost del patrimoni". S'ha mostrat sorprès que Rajoy "estigui més preocupat per l'amic rentista que pels professors que s'estan suprimint a les autonomies, cosa que repercutirà en la qualitat del sistema educatiu". Ha afegit que no entén com el PP avala les retallades en l'educació i ha demanat "prudència" als populars. Blanco ha explicat que l'impost permetrà "distribuir els costos de la crisi d'una manera més justa i equilibrada, reforçar l'estabilitat pressupostària i donar més recursos a les autonomies per garantir l'estat del benestar" amb 1.080 milions d'euros, la meitat dels 2.100 que rebien fins ara.

stats