Política 28/04/2016

Chacón renuncia a ser la candidata del PSC el 26-J per "motius polítics no rellevants"

La dirigent socialista va prendre la decisió fa un mes i l'hi va comunicar a Zapatero. Ahir va avisar Sánchez i Iceta. Sectors del partit havien activat una operació per substituir la candidata

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Chacón ha sigut cap de llista a les eleccions al Congrés en tres ocasions. El PSC ha passat dels 25 diputats del 2008 a vuit.

MadridCarme Chacón no repetirà a les llistes del PSC en les pròximes eleccions espanyoles. "He pres la decisió de no concórrer a la repetició d'eleccions", ha anunciat la líder socialista en declaracions des del Congrés després que 'El Periódico' anunciés la seva decisió dimecres a la nit i l'ARA ho confirmés. Chacón, però, no té intenció de deixar la política i es posa a disposició del partit per a futurs càrrecs. "El meu compromís polític segueix intacte", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Va prendre la decisió fa un mes per "motius polítics que ara mateix no tenen rellevància". El primer a saber-ho va ser José Luis Rodríguez Zapatero, amb qui se sent "políticament vinculada". Ahir a la nit ho va comunicar tant al líder del PSOE, Pedro Sánchez, com al del PSC, Miquel Iceta. Ha descartat presentar-se a les primàries per concórrer al 26-J com a candidata socialista. "Les primàries m'agraden sempre, però en absolut estava pensant a presentar-me", ha dit. Amb tot, no ha descartat presentar-se al Congrés del PSC, previst per a l'octubre. "Em poso a disposició dels meus companys", ha afegit.

Chacón ha esquivat explicar els "motius polítics" de la seva renúncia. Creu que, vista la situació política actual, no poden ser "rellevants". "Sento molt que no haguem estat capaços de formar un govern progressista", ha afirmat. La líder socialista seguirà compaginant el càrrec de secretària de Relacions Internacionals del PSOE amb la docència. Amb tot, es posa "a disposició del partit" pel que calgui.

La renúncia es produeix després que hagi transcendit que sectors del partit havien activat una operació per substituir-la com a cap de cartell. Fonts properes a la diputada admeten el seu malestar per haver-se sentit qüestionada.

L'exsenador Carles Martí s'ha postulat en els darrers dies per encapçalar la llista dels socialistes catalans, tot i que a la seu de Nicaragua preferirien l'opció de Meritxell Batet, número dos de Pedro Sánchez en els comicis del 20-D. Segons les fonts consultades, Martí veuria amb bons ulls que Batet fos la candidata del PSC. En la cita amb les urnes del mes de desembre, els socialistes catalans van passar de 14 a 8 diputats i van obtenir menys de 600.000 vots, els seus pitjors resultats en unes eleccions generals. "Carles Martí és un nom a considerar, però crec que n'hi haurà d'altres", ha dit Iceta en una entrevista a RNE.

Batet va ser la número dos de Pedro Sánchez per Madrid el 20-D. Si la secretària d'Estudis i Programes del PSOE finalment es postula com a cap de llista per Barcelona el 26-J, el líder socialista haurà de buscar una nova número dos en un noment en què havia assegurat que no tenia intenció de variar les llistes.

stats