Política 02/06/2014

Milers de persones arreu de l'Estat reclamen la República

Des de Madrid fins a Bilbao o Sevilla, desenes de milers de persones han reclamat un referèndum sobre el model d'estat

Efe
2 min
Imatge de la concentració a Saragossa / EFE

MadridMilers de persones s'han manifestat aquest dilluns a desenes de ciutats d'arreu de l'Estat a favor de la República i per demanar un referèndum en què els espanyols es pronunciïn sobre la continuïtat de la Monarquia, després de l'abdicació del rei. La convocatòria l'han feta diversos col·lectius socials i partits polítics com Esquerra Unida, Alternativa Republicana, Podem, Equo i ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La concentració més nombrosa ha tingut lloc a la Puerta del Sol, a Madrid, plena de gom a gom. Convocats per moviments socials, encapçalats per la Coordinadora 25S, els manifestants portaven banderes republicanes i corejaven consignes a favor de la república i en contra de la monarquia. La policia ha donat la xifra de 10.000 persones.

A Bilbao, unes 2.000 persones han reclamat la fi de la monarquia i la independència d'Euskadi. Convocats per IU, Podem i altres col·lectius socials, unes 3.000 persones s'han concentrat a Sevilla, on els manifestants han exhibit banderes republicanes i d'Andalusia i han demanat un referèndum sobre el futur de la Monarquia. També hi ha hagut manifestacions a Saragossa i Granada, amb 2.000 ciutadans , a Salamanca i Burgos, amb més d'un miler de persones, i a diverses ciutats del Principat d'Astúries. A Extremadura, centenars de manifestants s'han reunit a Badajoz, Càceres i Mèrida.

Catalunya

A la plaça Catalunya de Barcelona s'han congregat unes 5.000 persones –segons la Guàrdia Urbana– onejant banderes independentistes i republicanes, en un ambient distès i reivindicatiu. Al terra del centre de la plaça s'ha desplegat una gran estelada i també una altra amb el lema "Volem votar 9-N 2014", a més d'una pancarta a favor de la república. A la mateixa hora també hi ha hagut concentracions a altres ciutats catalanes, com Tarragona, Girona i Lleida.

Les concentracions en favor de la república també han arribat a Alacant i València, on al voltant de 2.000 persones s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament. A Palma, unes 1.500 persones s'han concentrat a la Plaça d'Espanya, convocades a través de les xarxes socials.

stats