ELECCIONS 25-N
Política 01/11/2012

Unes eleccions plebiscitàries, el millor antídot contra l'abstenció

La importància dels comicis plebiscitaris del 25-N fa preveure un creixement moderat de la participació

Roger Tugas
1 min
La participació dels catalans que van votar des de l'estranger el 2010 va ser del 13,1%, mentre que el 2006 va ser del 20,8%.

BarcelonaEn les eleccions del novembre de 2006, les posteriors a l'Estatut, la classe política catalana va lamentar sense fissures el gran creixement de l'abstenció. És un recurs que aquest cop els partits catalans partidaris d'una consulta d'autodeterminació no es podran permetre quan es tanquin els col·legis el 25-N, perquè precisament una de les principals crides a la participació és que aquestes eleccions les entenen com a plebiscitàries. Un suport creixent a les forces que aposten pel dret a decidir serà clau per legitimar-se de cara a superar el marc legal espanyol, però també serà necessari que no pugi l'abstenció, en uns comicis en què ja és tradicionalment alta –la participació dels catalans a les autonòmiques és prop d'un 10% inferior a la de les estatals–. Els expertes creuen, però, que és un temor que no ha de preocupar en excés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El creixent interès per la política, la claredat de les enquestes, l'agudització de la crisi, la mobilització dels partits sobiranistes, la irrupció de noves candidatures com la CUP o el fet que el debat sobre els comicis autonòmics hagi irromput en els mitjans espanyols són elements claus per fer-ne la previsió.

Podeu llegir la informació sencera a l'Ara Premium.

stats