Política 20/04/2016

Podem i IU ultimen un pacte estatal per anar junts a les eleccions

El partit d'Iglesias considera que l'única solució per aconseguir fer el 'sorpasso' al PSOE és impulsar un front d'esquerres. Hi ha divergències internes sobre com ha de ser la fórmula de la coalició

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pablo Iglesias i Alberto Garzón

MadridDesprés de setmanes de batalles internes, Podem ha arribat a la conclusió que l'única manera per intentar fer el 'sorpasso' al PSOE si hi ha eleccions anticipades és impulsar un pacte amb Esquerra Unida (IU) a nivell estatal. Així ho han assenyalat fonts del partit a l'ARA, que veuen imprescindible la unió per crear un "front d'esquerres". I que ja no està justificat l'argument de la "transversalitat" que havien esgrimit fins al 20-D. En aquest sentit, s'està ultimant la fórmula d'una coalició electoral a nivell estatal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pablo Iglesias fa setmanes que manté contactes amb el portaveu d'IU al Congrés, Alberto Garzón, per dissenyar l'estratègia. Un sector del partit lila s'hi mostrava radicalment en contra, però els últims dies han cedit per acceptar la confluència. No és clar encara, però, com serà la suma ni quin serà el nom amb què es presentaran a nivell estatal, però sí que hi ha una voluntat conjunta de sumar forces i no fer-ho a nivell territorial, com van esgrimir fins al 20-D.

El temps corre a contrarellotge. Després de la convocatòria automàtica d'eleccions anticipades, que es preveu que es publiqui al BOE el 3 de maig (si no hi ha un acord d'última hora), només hi haurà deu dies per registrar al ministeri de l'Interior les coalicions electorals. En només tres setmanes cal tancar el nom amb què es presentaran el 26-J i també dissenyar les llistes. Fonts del partit han assenyalat que no serà necessari tornar a fer primàries, que són partidaris de repetir les mateixes llistes i fer ús del mandat de les bases per trufar en aquestes llistes nous candidat, en aquest cas d'IU. Amb tot, apunten que caldria fer una consulta sobre la coalició electoral.

Una reivindicació clara de Garzón és tenir un lloc destacat per Madrid en les llistes. La tercera posició, per exemple. Uns serrells que les dues formacions encara han de tancar. Fonts de la direcció han assegurat que el lloc d'Íñigo Errejón és intocable. El seu sector és el que s'ha mostrat més disconforme amb una confluència, esgrimint que sumant per l'esquerra el partit podria perdre fins a dos milions per la dreta.

Errejón, cap de campanya

Amb la confluència amb IU, Errejón podria estar a un pas de perdre encara més pes orgànic dins del partit, i més després de la dimissió fulminant del ja exsecretari d'organització Sergio Pascual. Amb tot, Iglesias ha garantit aquesta setmana que Errejón continuarà sent cap de campanya. Un paper que, si sumen amb IU, haurà de compartir amb el seu equip.

La direcció demana cautela

La portaveu adjunta de Podem al Congrés, Irene Montero, ha assenyalat que la informació que el pacte ja està segellat "no s'ajusta a la realitat". "Estem disposats a parlar i a explorar la possibilitat si es repeteixen les eleccions, però no existeix cap acord de moment", ha conclòs. Fonts de la direcció han assegurat a l'ARA que la seva única sortida electoral per intentar superar el PSOE el 26-J és aquesta suma, tot i que són conscients que sumar no significa sempre multiplicar. Amb tot, consideren que les pròximes eleccions ja no tenen com a objectiu un "canvi de cicle", sinó que la campanya es basarà en les possibles sumes per formar govern, les possibilitats de presidir. I que en aquest context l'eix dreta-esquerra torna a estar sobre la taula.

stats