Política 12/01/2015

L'acord Mas-Junqueras continua encallat

Els republicans accepten amb recança no incloure independents a la seva llista, però CDC els acusa de no tenir "voluntat clara" de pacte, mentre l'oposició carrega contra el president de la Generalitat per les seves "condicions" electorals

Ara
3 min
Les postures d’Artur Mas  i Oriol Junqueras no s’han pogut acostar gaire des que els dos líders van donar a conèixer els seus fulls de ruta en dues conferències.

BarcelonaL'acord entre Artur Mas i Oriol Junqueras que hauria de permetre la convocatòria d'eleccions plebiscitàries segueix encallat, pendent d'una nova reunió entre el president de la Generalitat i el líder d'ERC, en la recta final d'una negociació que es clourà aquesta setmana. No n'hi ha hagut prou, de moment, amb l'últim gest dels republicans, que aquest dilluns, per boca del seu secretari general adjunt, Lluís Salvadó, s'han mostrat disposats a concórrer sense perfils independents dins la seva llista de partit. La setmana passada Mas va plantejar per carta a Junqueras la seva predisposició a avançar eleccions si la seva llista presidencial aglutinava els suports de la societat civil i la candidatura d'ERC quedava acotada a perfils de partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Salvadó ha explicat a TV3 que estan "pendents de l'agenda del president" per tancar aviat la fórmula per encarar unes eleccions anticipades de caràcter plebiscitari. A la reunió, en què també hi haurien de ser els líders de l'ANC, Òmnium i l'AMI, els republicans acceptaran no incloure independents a la seva llista, si cal per convocar els comicis, tot i que Salvadó ha expressat la seva queixa: "Se'ns estan imposant condicions que no són legítimes". "ERC no posa condicions, només que hi hagi eleccions el 2015", ha afegit.

De moment, el moviment d'ERC no ha fet efecte. La portaveu de CDC, Mercè Conesa, ha acusat ERC de no tenir "voluntat clara d'acord" i ha negat que els nacionalistes "posin condicions sobre els independents" que haurien d'anar a la llista de Mas. "Cal tornar a la cultura de l'entesa", ha indicat Conesa després de la reunió de la direcció de CDC. Conesa ha reclamat "discreció" a ERC a l'hora de negociar els termes de les eleccions plebiscitàries. "Paraules com 'acatament' i 'imposició' no tenen voluntat clara d'acord", ha afegit la dirigent nacionalista.

L'ANC es mobilitza per l'acord

Davant aquest escenari d'incertesa, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha decidit promoure una piulada massiva a les 20.30 hores d'aquest dilluns i una cassolada una hora més tard per exigir a Mas i Junqueras que arribin a un acord que faci possible la convocatòria avançada d'unes eleccions plebiscitàries a Catalunya, per a abans de les municipals del 24 de maig. Serà la primera acció de la campanya de l'entitat 'Acord, eleccions i independència', que preveu altres iniciatives per a aquesta setmana.

Les mobilitzacions s'aniran convocant en funció de l'evolució de les negociacions entre Mas i Junqueras. Si l'acord no arriba abans, la cassolada es repetiria fins dijous 15 de gener, data límit marcada per l'ANC. A partir de dijous mateix, l'ANC promouria concentracions arreu del territori i prepararia una mobilització de dimensions més significatives per diumenge, segons ha informat l'entitat en un comunicat.

La resposta de l'oposició

Mentrestant, la resta de partits han carregat contra les "condicions" de Mas per decidir-se a convocar eleccions. El portaveu del grup parlamentari de la CUP, David Fernàndez, ha acusat Mas de voler monopolitzar els independents: "És kafkià que algú vulgui patrimonialitzar una societat civil plural". "El més important és aconseguir ja majories àmplies", ha afegit Fernàndez, que ha avançat que la candidatura de la CUP inclourà "tants independents com puguem".

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha fet una crida a Mas i Junqueras perquè posin punt final a "l'espectacle lamentable" que han protagonitzat les darreres setmanes. Iceta ha deplorat les exigències de Mas a ERC: "És vergonyant que en una democràcia un partit li digui a un altre com ha de fer la seva llista". En termes similars s'ha expressat el secretari general d'ICV, Josep Vendrell: "Qui s'ha cregut que és Mas per dir a la resta de partits com s'ha de concórrer a les eleccions? O quins seran els temes principals que es plantejaran durant la campanya?".

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha opinat que Mas "s'ha convertit en el principal problema per als catalans, mentre que el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha amenaçat de promoure una moció de censura si Mas no es decideix a convocar eleccions immediates.

stats