Política 19/04/2017

El PSC crida a continuar la lluita de Chacón per "la igualtat" i "l'entesa entre els pobles d'Espanya"

Els socialistes homenatgen l'exministra de Defensa, morta fa deu dies, en un acte multitudinari a Barcelona que reuneix els tres precandidats a les primàries del PSOE i representants de les principals institucions i partits a Catalunya

Marc Toro
3 min
La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l'expresident de la Generalitat, José Montilla, i la consellera de Presidència del Govern, Neus Munté

Barcelona"En nom de tots els socialistes: Gràcies, Carme. Moltes gràcies". Aquestes han estat les paraules del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en l'acte que aquest dimecres ha celebrat el partit en record de Carme Chacón, deu dies després de la seva mort. En una breu i emotiva intervenció, Iceta ha aplaudit el "compromís" i la "lluita"de l'exministra de Defensa per la "igualtat" i per "l'entesa entre els pobles d'Espanya". "El teu record i exemple ens acompanyaran sempre. La teva memòria ens interpel·larà quotidianament", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El multitudinari acte ha tingut lloc a la Fira de Barcelona, on han coincidit els tres precandidats a les primàries del PSOE -Pedro Sánchez, Susana Díaz i Patxi López-, així com representants socialistes catalans i de l'Estat i dirigents diverses forces polítiques; també personalitats del món cultural, sindical, jurídic i acadèmic i els familiars i amics de l'exministra.

Una de les intervencions més esperades era la de l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que també ha destacat les conviccions de Chacón -la qual va situar al capdavant del ministeri de Defensa-, "la seva lluita en favor igualtat, l'educació, la cultura, els drets dels ciutadans i la seva preocupació constant per afavorir reconeixement de la singularitat de Catalunya en el marc de l’espanya plural i solidària". "En el seu cor hi cabia l’amor a Catalunya i l’amor a Espanya", ha dit Zapatero, que ha afegit: "Quan se sap què és lluitar per la vida [...] un té una visió àmplia de la convivència".

Les intervencions al llarg de l'homenatge, que ha presentat presenta Xavier Sardà, han arrencat amb la de l'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat -lloc on va néixer i exercir de regidora Chacón-, Pilar Díaz, i la de diputat al Congrés i amic personal de l'exministra José Zaragoza, i han continuat amb les del cineasta i escriptor David Trueba, l'ex cap de l'Estat Major durant l'etapa de Chacón com a ministra, Julio Rodríguez, o l'ex vicepresidenta del govern Maria Teresa Fernández de la Vega, entre d'altres. Les últimes paraules han estat de la germana i el cunyat de Chacón, Mireia Chacón i Xavier Tàpia.

"La Carme sempre omplia pavellons i estadis, i avui, desgraciadament, els torna a omplir", ha dit Pilar Díaz, en veure el pavelló 2 de la Fira de Barcelona ple, amb molta gent que ha hagut de seguir l'acte de peu. L'alcaldessa ha destacat de Chacón que era una "bona persona, lleial" i que "serà recordada per tots, per la gent d’esquerres i la de dretes [...] per la d’un pensament i per la de l’altre". Zaragoza ha afegit: "En els últims temps, la Carme i jo sempre discutíem molt. I sempre acabava de la mateixa manera. 'Estas segura? Sí. I jo responia: doncs llavors, t’acompanyo".

L'acte ha estat molt transversal. Més enllà dels dirigents i militants socialistes, hi han assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i la portaveu del Govern, Neus Munté, però també nombrosos representants dels principals partits polítics a Catalunya, com Marta Pascal (PDECat), Jordi Turull (PDECat), Inés Arrimadas (C's), José Maria Espejo Saavedra (C's), Lluís Rabell (CSQP), Ernest Urtasun (ICV) o Alícia Sánchez Camacho (PP) i també l'ex líder d'Unió Josep Antoni Duran i Lleida. Representant el món de la cultura hi han assistit personalitats com Trueba o el cantautor Joan Manuel Serrat. "La Carme estaria molt contenta de veure que continuem sent igual de burros i que nomes capaços d’ajuntar-nos quan hi ha una mort enmig", ha ironitzat el cineasta entre grans aplaudiments.

Carme Chacón va morir a Madrid el passat diumenge 9 d'abril. El cos de l’exministra va ser trobat al seu domicili de la capital espanyola després que amics i familiars donessin l’alerta al servei d’Emergències de Madrid en no tenir notícies seves i no aconseguir localitzar-la. El cor de qui va ser la primera dona a fer-se càrrec del ministeri de Defensa espanyol va fallar als 46 anys, després d’una vida en què, com a conseqüència d’un bloqueig auricular i ventricular complet, no havia passat mai de les 36 pulsacions.

El dia després de la seva mort, les seus del PSC i el PSOE es van omplir de dol. Com ha passat aquest dimecres, representants socialistes i de totes les forces polítiques van enterrar les disputes polítiques per expressar el seu condol. Les cendres de la dirigent socialista, que va ser incinerada en una cerimònia íntima, es van exposar a l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat ara fa una setmana. La ciutat natal de Chacón deia així l'últim adéu a la seva política més il·lustre.

stats