FIGURA CLAU DE LA TRANSICIÓ
Política 24/03/2014

Els ciutadans s'acomiaden del president de la Transició

La cambra baixa acull la capella ardent de l'expresident espanyol, Adolfo Suárez, que serà enterrat demà a la catedral d'Àvila. Milers de persones esperen per retre-li l'últim homenatge. Dilluns que ve, 31 de març, se celebrarà un funeral d'estat a la catedral de l'Almudena de Madrid

Efe
3 min
Milers de ciutadans fan cua als voltants del Congrés per retre homenatge a l'expresident del govern espanyol, Adolfo Suárez / AFP

MadridEl Congrés dels Diputats acull aquest dilluns la capella ardent de l'expresident del govern espanyol Adolfo Suárez, mort aquest diumenge a la clínica Cemtro de Madrid als 81 anys. A les 12 del migdia s'han obert les portes perquè els ciutadans que ho desitgen puguin retre-li l'últim homenatge. Des d'hores abans, llargues cues de persones que volien acomiadar-se de Suárez han envoltat el Congrés. El seguici fúnebre amb el fèretre de Suárez hi ha arribat a les 10.00 hores.

A la part baixa de l'escalinata de la Porta dels Lleons han rebut el fèretre el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy; els seus antecessors en el càrrec, Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero, i els presidents del Congrés, Jesús Posada, i del Senat, Pío García Escudero, juntament amb els presidents del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez dels Cobos, i del Consell General de Poder Judicial, Carlos Lesmes, així com el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Deu soldats del regiment immemorial l'exèrcit de terra espanyol han format el piquet d'honor que ha portat el fèretre de Suárez fins al Saló dels Passos Perduts de la cambra baixa, on s'ha col·locat la capella ardent.

Els reis espanyols, Joan Carles I i Sofia, acompanyats de la infanta Helena, han arribat al Congrés a les 10.30 hores. Després de donar el condol als familiars, el monarca espanyol ha col·locat sobre un coixí situat als peus del fèretre de l'expresident espanyol el collaret de la Reial i Distingida Orde de Carles III i ha lliurat a la família les insígnies d'aquesta condecoració.

En abandonar el saló dels Passos Perduts, Joan Carles I ha manifestat sentir "una gran pena" per la pèrdua d'Adolfo Suárez. Ho ha fet en declaracions als periodistes al pati del Congrés, abans d'entrar al seu vehicle oficial i després d'acomiadar-se del cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, i dels presidents del Congrés i del Senat.

La capella ardent de d'expresident espanyol restarà oberta de forma continuada –incloent-hi la nit– fins demà dimarts.

Aquest matí, el consell de ministres s'ha reunit en sessió extraordinària a les 9.30 hores al Congrés per aprovar la concessió, a títol pòstum, de la condecoració de l'Orde de Carlos III a Suárez.

Enterrament a Àvila i funeral d'estat a la catedral de l'Almudena

Demà al matí es tancarà la capella ardent i s'iniciaran les honres fúnebres: un piquet d'honor portarà el fèretre de Suárez fins al final de l'escalinata de la Porta dels Lleons, on Mariano Rajoy presidirà els honors militars.

Després, el fèretre serà dipositat sobre un armó d'artilleria i serà conduït fins a la plaça de Cánovas del Castillo, amb el seguici, a peu, de la família i les autoritats.

Després d'un comiat del duel amb toc d'oració, descàrrega de fuselleria de la guàrdia d'honor i desfilada davant el fèretre, serà introduït en un furgó que el transportarà fins a la Catedral d'Àvila, on les restes mortals de l'expresident l'expresident espanyol rebran sepultura.

Adolfo Suárez serà enterrat a escassos deu metres d'on està sepultat qui va ser president del govern espanyol a l'exili durant la II República, Claudio Sánchez Albornoz.

El funeral d'estat per a l'expresident del govern espanyol se celebrarà dilluns que ve, 31 de març, a la catedral de l'Almudena.

stats