Política 17/01/2019

Forn sol·licita al Suprem un mòdul de règim obert durant el judici

Els expresidents del Govern i del Parlament demanen la llibertat dels presos

Ot Serra
3 min
Joaquim Forn el 31 d’octubre del 2017, quan va tornar de Brussel·les per declarar davant l’Audiència Nacional.

BarcelonaEls detalls del trasllat i la situació dels presos polítics a Madrid durant el judici continuen sent una incògnita, mentre els implicats reclamen que se’ls deixi en llibertat provisional per poder preparar bé la seva defensa. Com que això sembla improbable, ahir l’advocat de Joaquim Forn va anunciar a RAC1 que demanaria al Tribunal Suprem que es pugui ubicar els líders independentistes en un mòdul de règim obert a les presons. Xavier Melero va detallar que sol·licitaria que als processats “se’ls permeti llibertat de moviments des de les vuit del matí fins a les deu de la nit”. “Estaran custodiats per tota la policia del món al Suprem. No crec que sigui una situació agosarada des del punt de vista de seguretat, i així serà molt més confortable”, va assenyalar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts d’Institucions Penitenciàries i del ministeri de l’Interior consultades per l’ARA es mostren escèptiques respecte a aquesta qüestió perquè, recorden, els règims oberts o de tercer grau estan previstos per a les persones condemnades, no per als presos preventius. Amb tot, apunten que qualsevol decisió sobre la situació personal dels encausats és decisió “exclusiva” del tribunal, al qual el lletrat de Forn adreça la petició. En aquest sentit, fonts de la defensa de l’exconseller d’Interior coincidien que, si ho creu convenient, el tribunal pot accedir a la petició.

Tot i que Melero no va detallar quins beneficis implicaria aquesta situació, es podria traduir en trasllats des de la presó fins al tribunal en vehicles i no en furgons de la Guàrdia Civil. El lletrat va mostrar dubtes sobre com es faran els viatges. Es tracta d’una qüestió important per a Forn, i així ho va exposar al seu llibre 'Escrits de presó', on explicava que aquests trasllats són “infernals”. Més enllà d’això, Melero es va mostrar convençut que els dirigents independentistes no arribaran emmanillats al Suprem. Totes aquestes qüestions, així com la data en què els presos viatjaran cap a Madrid –Melero va donar per fet que el 29 de gener ja hi seran–, s’estan coordinant entre el ministeri de l’Interior i la conselleria de Justícia, però es porten amb discreció.

La petició dels expresidents

A part dels advocats, els expresidents de la Generalitat, del Parlament i el Síndic de Greuges van demanar ahir que els presos polítics estiguin en llibertat durant el judici. En un comunicat conjunt semblant al que ja van difondre per demanar als empresonats en vaga de fam que aturessin el dejuni, els signants, entre els quals hi ha els expresidents socialistes José Montilla i Pasqual Maragall, apel·len a les “autoritats competents” perquè durant el judici els presos disposin de “mesures alternatives a la privació de llibertat en centre penitenciari”. “El dret de defensa és un dret fonamental en un estat de dret democràtic, i qualsevol persona acusada d’un il·lícit penal ha de poder comptar amb mitjans adequats per exercir-lo de manera efectiva, incloent-hi les condicions materials adequades, molt en especial durant la celebració del judici oral”, argumenten.

El tribunal no pren accions contra Rull

El Tribunal Suprem no demanarà a la Fiscalia que emprengui accions legals contra la visita de Josep Rull al seu fill a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, el 5 de gener, després que el nen patís una caiguda durant un vis-a-vis amb el seu pare. En una providència dictada ahir pel tribunal que jutjarà l’1-O s’especifica que s’incorporen a la causa les explicacions del centre penitenciari de Lledoners enviades el 8 i el 14 de gener. Segons va explicar 'El Confidencial', la directora de la presó va enviar un informe al tribunal en què ampliava els fets. Paula Montero detallava que el nen va caure des d’una altura d’un metre i mig quan jugava amb Rull al pati, va rebre un impacte directe al front contra terra i va perdre el coneixement. Montero afegia que la doctora que el va veure va manifestar que el nen presentava “dos indicadors de molt mal pronòstic: la somnolència i episodis de vòmits”. Davant “l’alt nivell d’ansietat” de Rull, la direcció de Lledoners va concedir-li un permís per sortir custodiat de la presó, després que el jutjat de guàrdia de Manresa es declarés incompetent per prendre la decisió.

stats