Política 01/11/2017

Puigdemont i els consellers que són a Bèlgica no aniran demà al "judici polític" a Madrid

Insisteixen que no volen eludir la justícia i demanen declarar per videoconferència

GERARD PRUNA (enviat especial)
3 min
Puigdemont durant el passeig que va fer per Girona dissabte.

Tielt (Bèlgica)Carles Puigdemont no té intenció d'anar demà a Madrid a declarar davant l'Audiència Nacional. Aquesta és la tesi de l'advocat del president a Bèlgica, Paul Bekaert, que, en declaracions a Associated Press, ha assegurat que ja ha proposat que la declaració de Puigdemont es faci des de Bèlgica. "Ja he tingut casos així", ha assegurat. El mateix camí que Puigdemont el volen seguir la resta de consellers que encara són amb ell: Meritxell Borràs, Meritxell Serret, Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat del "govern legítim de la Generalitat de Catalunya" difós aquest vespre, els membres de l'executiu a la capital belga confirmen aquest extrem. "Puigdemont va explicar que uns consellers anirien a l'Audiència Nacional a declarar com a denúncia de la manca de garanties del sistema judicial espanyol i de la seva voluntat de perseguir idees polítiques. Al mateix temps, un altre grup de consellers es quedaran a Brussel·les per tal de denunciar davant de la comunitat internacional aquest judici polític i emplaçar molt especialment Europa a afrontar una solució dialogada al conflicte", diu el text.

El mateix comunicat denuncia que les citacions "s'emmarquen en un sumari sense fonament jurídic que només busca castigar idees" i que "la desproporció de les penes demanades pel fiscal, reprovat pel Congrés espanyol, equivalents a delictes com l'assassinat o el terrorisme, demostren que som davant d'un judici polític efectuat al dictat del govern de l'Estat". I no obstant això, el Govern insisteix que "en cap cas els consellers i el president que es queden a Brussel·les contemplen eludir la justícia": "Entomem les penes de presó que ens esperen com una denúncia de la situació que viu la democràcia a l'estat espanyol i com un crit a favor de la llibertat del nostre poble".

En aquest sentit els membres de l'executiu a Bèlgica deixen clar que "respondran a unes citacions, que han arribat d'un dia per l'altre, d'acord amb els mecanismes que ja estan previstos a la Unió Europea en aquestes circumstàncies". De moment, el vicepresident i els consellers que són a Catalunya han anat rebent les notificacions de l'Audiència Nacional, que els cita per a aquest dijous i divendres, i tal com va avançar l'ARA tots tenen previst desplaçar-se a Madrid per declarar davant la jutge.

Bekaert, que malgrat les informacions que han aparegut en diversos mitjans no s'ha reunit amb Puigdemont aquest dimecres al matí, ha assegurat que veu el president "molt combatiu" i "molt segur de si mateix". Ara, ha dit, està pendent de si la seva proposta és admesa. L'advocat flamenc de Puigdemont ja havia explicat a la televisió holandesa NOS i a la belga VTM que la intenció era no anar a declarar demà davant l'Audiència Nacional. Bekaert també assegura que impugnarà qualsevol petició d'extradició que presenti el govern espanyol.

La Fiscalia General de l'Estat acusa Puigdemont, igual que els consellers del Govern i part de la mesa del Parlament, dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

Els consellers aniran a declarar

Puigdemont és a Brussel·les amb una part del seu Govern. Aquesta matinada, els consellers destituïts Joaquim Forn i Dolors Bassa han arribat a l'aeroport del Barcelona procedents de la capital belga.

Aquest dimarts a la nit només el conseller Josep Rull havia rebut la citació judicial, però la resta d'acusats l'han començat a rebre durant aquest dimecres al matí. El conseller de Territori i Sostenibilitat cessat pel govern espanyol havia anunciat a través del seu compte a la xarxa social Twitter que ha rebut la citació per comparèixer aquest dijous, 2 de novembre, a les 9 del matí davant l'Audiència Nacional. També ho han fet els consellers de Presidència, Jordi Turull, i d'Exteriors, Raül Romeva.

Tot i ser festiu, aquest dimecres també s'ha notificat la citació als membres sobiranistes de la mesa del Parlament. Tots ells havien estat citats a les 10 del matí al Palau del Parlament, on els Mossos els han lliurat l'escrit del Tribunal Suprem, que els obliga a comparèixer aquest dijous al matí. De fet, segons ha avançat l'ARA, serà el Suprem qui es farà càrrec de tota la causa judicial de l'1-O.

stats