Els advocats del Govern i l’Estat han resolt un terç dels litigis en cinc anys

Des del 2011 no es reuneix la comissió bilateral, que es podria tornar a convocar

Els serveis jurídics de l’Estat i la Generalitat es reuneixen de manera periòdica amb tota normalitat des de fa anys, aliens al soroll polític actual que els envolta. Ells són tècnics i només entenen de lleis i reglaments. Entre el 2011 i el 2016 -el temps que fa que no es reuneix la comissió bilateral Estat-Generalitat- van resoldre 17 dels 50 conflictes legals o competencials que s’han produït entre les dues administracions sense haver d’arribar al Tribunal Constitucional. És a dir, un 34% dels temes s’han solucionat sense la intervenció dels polítics dins la subcomissió de seguiment normatiu de prevenció i solució de conflictes, formada només per advocats, que penja de la comissió bilateral, integrada per polítics.

Entre aquests 17 temes resolts pels serveis jurídics espanyols i catalans hi ha un conflicte de competències amb les adopcions internacionals, la modificació de la Carta de Barcelona, el règim especial de la Vall d’Aran o la modificació de la llei del sistema de protecció de la infància. En canvi, un dels conflictes que no s’han aconseguit resoldre és el de la llei de seguretat nacional, aprovada el juliol del 2015, que permet a l’Estat mobilitzar les policies autonòmiques per “garantir la defensa d’Espanya”. La Generalitat -i també el govern basc- consideren que aquesta llei envaeix clarament les competències policials transferides, però el govern espanyol no cedeix en aquest cas. Fonts del Govern expliquen a l’ARA que el més habitual és que en aquests conflictes entre Estat i Generalitat el recurs el posi el govern català perquè “l’executiu espanyol envaeix moltes competències”.

Reduir els litigis

Dins l’ operació diàleg del nou govern de Mariano Rajoy -ara sense majoria absoluta-, el gabinet del PP ha posat molt l’accent a reduir el nivell de litigis entre les dues administracions. Dijous passat va ser la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría qui va dir que entre tots havien d’aconseguir incrementar el 34% -ella ho va arrodonir al 40%- fins al 60% de litigis resolts parlant. I aquest divendres, després de la primera reunió formal amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el nou delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va afirmar que s’esforçarà per “reduir litigis i conflictivitat amb Catalunya”. El delegat de Moncloa va explicar que no poden, ni volen, retirar cap de les demandes que ja són als jutjats, però que “hi ha instruments que poden evitar en el futur que els litigis siguin els que marquin la relació política entre els governs”. Entre aquests instruments, Millo va destacar les comissions sectorials dels ministeris, i la comissió bilateral Estat-Generalitat no s’ha convocat mai des que el PP va tornar al govern de l’Estat amb Mariano Rajoy. Això no ha frenat, però, la feina dels tècnics.

Santamaría-Romeva

Sáenz de Santamaría va insinuar que aquesta comissió bilateral es podria tornar a activar per mirar de resoldre els conflictes polítics quan els serveis jurídics no se’n surtin. Des d’aquesta legislatura, l’interlocutor de Santamaría per part del Govern en aquesta comissió bilateral és el conseller d’Afers i Relacions Internacionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva. Els dos dirigents van coincidir en l’acte de presa de possessió del càrrec d’Enric Millo, on van parlar cordialment uns minuts. Segons el govern espanyol, la trobada es podria repetir aviat amb carpetes i informes jurídics pel mig.