Política 05/07/2016

Mas assegura que va actuar de manera "correcta i responsable" en el 9-N

Els advocats de l'expresident, Joana Ortega i Irene Rigau han recorregut l'últim escrit del jutge, que els deixava a les portes del judici

Montse Riart
2 min
El president Mas, a la sortida del TSJC / PERE VIRGILI

BarcelonaEls advocats de l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau han recorregut l'últim escrit del jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que els deixava a les portes del judici. Les defenses creuen que ha quedat demostrat que cap dels tres ha comès cap delicte de desobediència ni prevaricació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'advocat de l'expresident, Xavier Melero, assegura que l'actuació del Govern va ser "correcta, responsable i en res contradictòria amb la suspensió decretada" pel Constitucional. La tesi de la defensa de Mas, Ortega i Rigau és que quan el Tribunal Constitucional (TC) va aturar el procés de participació, la Generalitat va deixar l'organització del 9-N en "mans dels voluntaris" i que el procés de participació resultant "no va tenir res a veure amb la consulta" original.

El lletrat de l'exvicepresidenta Joana Ortega, Rafael Entrena, assegura que es tracta d'una investigació "marcadament política" i que s'estan atribuint "responsabilitats criminals als legítims representants d'un govern democràtic per la seva actuació política, vehiculada de manera responsable, cívica i pacífica". Per a Entrena, es tracta d'un procés que s'hauria de resoldre en l'àmbit polític, mitjançant el diàleg i la negociació".

"Informar no és desobeir"

El lletrat de Mas admet que el Govern va continuar encarregant-se dels aspectes de seguretat, ordre públic i comunicació després de la suspensió del procés de participació, però assegura que no fer-ho hauria estat "una deixadesa de funcions".

En el mateix sentit, l'advocat d'Ortega reconeix que la seva clienta va informar públicament sobre les dades de participació i els resultats de la votació, però assegura que ho va fer perquè està dins de les funcions del Govern i assegura que "informar no és executar i menys encara desobeir".

La "pintoresca celeritat" del TC

Les defenses de Mas, Ortega i Rigau neguen que els tres exresponsables del Govern desobeïssin el Constitucional o prevariquessin. El principal argument és que l'alt tribunal no va emetre cap requeriment explícit sobre la suspensió del 9-N: "No es pot desobeir el que no s'ha requerit", assegura el lletrat de Mas.

L'advocat de l'expresident recorda que el Govern va demanar un aclariment al tribunal sobre què podia fer, que mai es va contestar, tot i la "pintoresca celeritat amb la qual s'havien emès les resolucions anteriors sobre la iniciativa catalana".

El lletrat d'Ortega afegeix que perquè hi hagi delicte hi ha d'haver "una negativa patent i inequívoca" i assegura que no es va produir, mentre que la defensa de l'expresident assegura que totes les despeses que es van fer per la consulta estaven "justificades" pel seu "innegable interès social".

stats