Política 29/09/2017

60 advocats, 70 observadors i 25 psicòlegs per controlar la repressió a l’1-O

La campanya #SomDefensores presenta un informe sobre les vulneracions de drets comeses fins ara arran del referèndum

Enric Borràs
4 min
La concentració de Gran Via amb Rambla Catalunya, a prop de la seu del departament d'Economia, aquest dimecres a la nit

BarcelonaLa campanya #SomDefensores té més de 60 advocats, 70 observadors, 25 psicòlegs i 30 col·laboradors logístics preparats per controlar les vulneracions de drets humans que tinguin lloc arran del referèndum i atendre’n les víctimes, segons han comunicat avui els seus portaveus en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes. A l’acte també s’hi ha presentat el primer informe sobre les vulneracions de drets cívics i polítics comeses fins ara, que inclou descripcions de desenes de casos, la majoria comesos per part dels cossos policials i les autoritats judicials. L’informe s’enviarà a organismes internacionals i es completarà amb un segon lliurament el dia 7 d’octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’advocada Anaïs Franquesa, membre del centre Irídia, ha explicat que som "en un moment d’emergència absoluta pel que fa als drets humans" i que, en el marc de la campanya #SomDefensores, que ha sumat 2.000 adhesions individuals i 222 d’entitats (36 d’internacionals) al seu manifest, han activat una xarxa d’observadors i un dispositiu legal i psicològic per monitoritzar la repressió del referèndum. "Hem estat mot rigorosos en la selecció de les persones que faran la tasca d’observadores", ha explicat. Només a Barcelona hi haurà més de 70 observadors que començaran a treballar demà. Aniran acreditats amb una armilla fluorescent i s’ha informat les autoritats de la seva tasca. "Esperem que els cossos de seguretat compleixin la seva obligació de garantir que els observadors puguin treballar amb seguretat, és una feina emparada per les Nacions Unides", ha afirmat.

Els observadors donaran informació en temps real del que passi a Barcelona i rodalia i després es contrastarà, i també actuarà en col·laboració amb altres entitats que tenen dispositius semblants a la resta de Catalunya. Un grup d’advocats, a més, verificarà tota aquesta informació abans d’incloure-la en un nou informe. A més, hi haurà en marxa "un dispositiu legal i psicosocial" que a més de recollir la informació de tot allò que pugui passar, atendrà els detinguts i els qui vegin detencions. Els advocats ja han presentat la primera denúncia pel trau al cap que va fer un policia amb la porra a un manifestant en la càrrega dels Mossos d’Esquadra davant la seu del departament d’Economia el dia 20 de la setmana passada. Franquesa ha recordat que està "absolutament prohibit" colpejar zones sensibles com el cap.

Els observadors de drets humans duran una armilla fluorescent i una acreditació

L’advocat Jordi Palou-Loverdos, membre de Novact, ha presentat l’informe sobre la vulneració de drets civils i polítics impulsat per la seva entitat, Lafede.cat, Irídia i l’Institut de Drets Humans de Catalunya i que ha redactat ell mateix. El document s’enviarà a una vintena d’organismes, bàsicament internacionals, incloent-n’hi de les Nacions Unides i de la Unió Europea, perquè investiguin aquests fets. Ha dit que el document pretén ser un instrument de prevenció de la vulneració de més drets durant els propers dies i un intent de "neutralitzar possibles ressentiments històrics i afirmar els valors democràtics". La campanya #SomDefensores pretén publicar una segona part de l’informe el 7 d’octubre amb tot allò que hagi passat fins llavors.

El dret a un procés judicial equitatiu, a la tutela judicial efectiva i a la defensa, per les entrades i escorcolls sense autorització, les detencions desproporcionades en alguns casos davant de la família i els fills, la humiliació d’alts càrrecs emmanillats durant hores, la no informació dels drets dels detinguts, les requises innecessàries i l’escorcoll al despatx d’un advocat a qui se li van requisar tots els dispositius amb informació dels seus clients. Palou-Loverdos també ha inclòs entre les vulneracions de drets la citació de més de 700 alcaldes directament per part de la fiscalia quan ja hi havia un procés judicial obert, l'extralimitació en les ordres a la policia judicial, la requisa de material propagandístic, l’admissió a tràmit del procés per sedició a l’Audiència Nacional, i el fet que hi hagi dos processos judicials en marxa pels mateixos fets, el del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona i el del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Palou Loverdos també ha parlat de la vulneració del dret a la vida privada perquè s’ha obert correspondència sense autorització judicial, i el fet, que s’ha de confirmar, que s’hagin punxat telèfons. També ha parlat d’atacs contra la llibertat de pensament en les pintades a seus del PSC i a València abans d’un acte de la CUP, i dels atacs contra la llibertat d’expressió i d’informació mitjançant tancament de webs, escorcolls d’impremtes i atacs directes a mitjans de comunicació. A més, l’advocat considera un atac al dret de reunió pacífica el fet que s’hagin impedit actes polítics o les agressions i coaccions per part de grups ultradretans en aquesta mena d’actes.

La vicepresidenta del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Eli Borreda, ha explicat que han recollit fins ara 64 casos de vulneració al dret d’informació i a la llibertat d’expressió des de l’entrada al setmanari 'El Vallenc' i on s’inclouen des d’identificacions a periodistes fins a obligar a fotògrafs a esborrar fotografies, passant per amenaces a periodistes per part de l’extrema dreta i les entrades de policies a mitjans de comunicació. Borreda ha explicat que durant tot el 2016 es van identificar 122 vulneracions d’aquests drets i que ara, en pocs dies, ja se n’han identificat la meitat. L’observatori Mèdia.cat continuarà recopilant tots aquests casos, publicant-los en temps real i col·locant-los al mapa de la censura que actualitza periòdicament. Borreda, a més, ha recordat que el Grup Barnils ha fet una guia per a periodistes sobre quins drets tenen davant la policia.

Qui resulti detingut o vegi com arresten algú pot trucar al 645 715 070 (grup Rereguarda) o al 679 223 432 (Col·lectiu Ronda). Qui detecti un cas de violència o abús policial o en sigui víctima pot avisar al 693 287 323 (Centre Irídia).

Informe sobre la vulneració de drets arran de l'1-O
stats