Un veí d'Anglès denuncia els agents de la Policia Nacional que el van agredir a Girona

Es van detenir 18 persones, entre les quals un home que intentava apagar un foc

Girona va viure ahir la quarta nit d’aldarulls que va acabar amb una batalla campal entre joves i la policia a la Devesa de Girona. La Policia Nacional va ser ahir molt més contundent, i un veí d’Anglès (la Selva) els ha denunciat per haver-lo agredit quan s’amagava en un portal. En total van detenir 18 persones, entre les quals un veí de Girona que estava apagant el foc d’un contenidor i que finalment ha quedat en llibertat.

Ahir al vespre van coincidir tres manifestacions a Girona: una d'unionista, una del CDR Girona contra la mobilització espanyolista i la dels joves que, des de dimarts, es concentren cada vespre davant la subdelegació del govern per increpar la policia. A les sis de la tarda va començar la concentració dels independentistes davant de Correus, que era l’espai on havien d’anar els unionistes i que va aplegar més de 9.000 persones.

Per evitar confrontacions, els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional van situar els espanyolistes darrere l’edifici de la subdelegació quan va començar la seva manifestació a les vuit del vespre. Eren més d'un centenar de persones. Al cap d'una estona, un escamot d’agents de la Policia Nacional va sortir corrents pel carrer Bonastruc ça Porta i va començar a disparar salves contra uns nois.

Paral·lelament, i segons expliquen testimonis, dues furgonetes de la Policia Nacional van dirigir-se a la zona de Correus, on estaven concentrats els independentistes. Els concentrats es van enretirar, però després van avançar cap als vehicles policials i els agents van començar a carregar, segons els testimonis, de manera gratuïta. I els dos incidents van desencadenar els aldarulls d'ahir, que es van concentrar sobretot a la zona de la Copa i la Devesa, convertida en un camp de batalla.

Els nois van aprofitar elements de construcció de les barraques que s’han començat a muntar per les fires de Sant Narcís per utilitzar-los com a barricades per protegir-se de les pilotes de goma de la policia. I, com ha passat la resta de nits, semblava el joc del gat i la rata: quan els agents els aconseguien dispersar, ells apareixien per un altre costat i els llançaven de tot: llambordes del carrer que trencaven a trossos, pedres, pals, branques,… Qualsevol objecte era un bon projectil contra el cordó policial. La Policia Nacional va respondre a les agressions amb salves, pilotes de goma, bombes de fum i, en un cas, gas lacrimogen.

Finalment la batalla campal, que havia començat a quarts de nou del vespre, va acabar a quarts de tres de la matinada quan els agents van aconseguir dispersar els joves que els atacaven. L'Ajuntament de Girona ha informat que ahir es van cremar deu contenidors i tres cubells, i que es van provocar danys en elements de mobiliari urbà com ara senyals de trànsit, tanques o espais publicitaris. La zona més afectada, segons el consistori, és entre el carrer Bonastruc ça Porta i el Pont de la Barca. El cost dels contenidors és d'uns 15.000 euros i la resta de danys els estan quantificant.  

Agressions a ciutadans

L’actuació ahir de la Policia Nacional va ser la més violenta de les quatre nits d’aldarulls que s’han viscut a Girona. Almenys dos ciutadans, a més, van denunciar que els agents els havien agredit amb la porra “gratuïtament”. És el cas del veí d’Anglès Albert Masferrer, que va rebre diverses garrotades quan tornava de la manifestació independentista.

Segons va explicar a l’ARA, es van trobar enmig d’un foc creuat entre joves i agents i amb la seva parella es van refugiar en un portal de la via Jaume I. Un policia nacional li va preguntar “Tot bé?”, i ell va respondre: “No, ja veieu que no!”. Llavors, segons el seu relat i les imatges del vídeo que van gravar uns testimonis, entre quatre i cinc policies van començar a donar-li cops de porra.

L’home va anar a urgències i, segons l'informe mèdic, presenta lesions a l’esquena, al front i una ferida incisiva a l’orella. A més, aquest matí ha anat a la comissaria dels Mossos d'Esquadra i ha denunciat els agents que el van agredir. Segons consta a la denúncia a què ha tingut accés l’ARA, quan l’afectat estava parlant amb l’agent “es va acostar un altre policia nacional i va notar un cop de defensa al genoll esquerre i un cop d’escut a la cara”. Va caure a terra i “li van seguir donant molts cops”. Els agents van marxar, i segons el seu relat, el van deixar “a terra ferit”.

També un altre veí de Girona va acabar detingut per, segons van assegurar els seus familiars, haver “apagat el foc d’un contenidor”. Va passar a la rotonda de la Copa quan l’home tornava de llençar dos cubells d’aigua al contenidor incendiat. Llavors, segons es veu en un vídeo que s’ha fet públic, una furgoneta de la Policia Nacional va parar al seu costat i van sortir-ne uns agents que van retenir-lo i agredir-lo.

L’ARA va gravar just quan s’enduien l’home i al vídeo es veu com els familiars intenten explicar als agents que “només volia apagar el foc” i els demanen que no se l’emportin, però els policies no els fan cas. El veí de Girona és un dels 18 detinguts d’ahir a la ciutat però finalment el seu arrest ha quedat sense efecte i va sortir en llibertat durant la nit.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha deixat clar, a través d'una piulada, que vetllaran per la depuració de responsabilitats dels agents perquè van actuar "de manera absolutament desproporcionada".

D'altra banda, també van quedar sense efecte els arrestos de cinc menors i estan a l’espera de ser citats per la Fiscalia de Menors a principis de la setmana vinent. Els 12 detinguts restants passaran a disposició del jutjat d’instrucció 2 de Girona al llarg del dia d’avui.