Publicitat
Publicitat

Joan Carles I no paga ni aigua ni llum: 7 despeses reials que queden fora del pressupost

Els comptes presentats només inclouen el sou de 18 dels 500 empleats públics que treballen per a la monarquia

El detall dels pressupostos que ha presentat aquest dimecres la casa reial deixa interrogants sense resoldre i aporta algunes curiositats. Els 8,4 milions assignats a la institució paguen només una part de les despeses que genera l'activitat reial.

1. Entre les despeses corrents que ha detallat la institució, per exemple, no hi consten les partides per a la llum i l'aigua i altres subministraments dels edificis que ocupen, que van a càrrec del pressupost de l'organisme estatal del Patrimoni Nacional, que n'és propietari.

2. Tot i això, també de les despeses corrents, el concepte en què més es gasten els diners els monarques espanyols és en "material, subministrament i altres", que inclou el material d'oficina, comunicacions, assegurances i contractes amb empreses de serveis. En total, la Casa del Rei destina a aquesta partida 1,7 milions d'euros.

3. El capítol de personal, el més gran del pressupost, amb un 47,9% de la despesa, inclou només el personal d'alta direcció. Això vol dir 18 del 500 empleats públics que treballen per a la Corona, segons informa el diari Público. El sou d'aquests treballadors públics no està inclòs en els 8,4 milions d'euros del pressupost de la institució, perquè se'ls considera treballadors del ministeri de Presidència.

4. Les despeses del seguretat no s'inclouen en el pressupost, perquè van a càrrec del Servei de Seguretat.

5. Els cotxes oficials i conductors depenen directament del ministeri d'Hisenda i Administracions públiques.

6. El manteniment dels edificis també el paga el Patrimoni Nacional, tot i que la casa reial destina 31.500 euros a "reparacions, manteniment i conservació", concepte que inclou "petita maquinària, utillatge i vehicles automòbils".

7. Les despeses corresponents a viatges i visites oficials les paga el ministeri d'Exteriors.

RE

Més continguts de