Política 22/10/2019

L'Ajuntament de Girona cancel·la els concerts i les barraques de les Fires de Sant Narcís

La policia ha elaborat un informe que desaconsella les grans aglomeracions a La Copa

Maria Garcia
3 min
L'escenari de la Copa, plena a vessar durant les Fires de Girona / DAVID BORRAT

GironaPer primera vegada en més de 40 anys, enguany no hi haurà ni barraques ni concerts a la zona de La Copa durant les Fires de Sant Narcís de Girona, que comencen aquest divendres. Després dels aldarulls de la setmana passada, la Policia Municipal i els Mossos d'Esquadra han elaborat un informe que desaconsellen celebrar els concerts i les barraques. "Volem evitar que hi hagi grans aglomeracions de molta gent", ha indicat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha afegit que també se suspèn el correfoc, la tronada i la diada castellera de vigílies de Sant Narcís. La decisió ha despertat les primeres crítiques per part de la comissió per a les activitats a l'espai de La Copa, que, en un comunicat, ha carregat contra la mesura presa pel consistori: "Som davant d'un fet greu i no és el primer cop que es criminalitza un espai i la gent que hi assisteix esgrimint un informe municipal que arriba tard i ensopegant".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alcaldessa ha exposat que aquest dilluns ho va parlar amb la comissió de La Copa i les entitats que aquest any tenien adjudicada una barraca i que aquest dimarts s'ha comunicat a la resta de grups municipals. Madrenas ha insistit que es podran celebrar "la majoria d'actes" previstos durant les festes, però que "per responsabilitat i per sentit comú" no poden deixar que es congreguin "unes 20.000 persones en un espai reduït on qualsevol incident podria desencadenar situacions complicades". A més, estudiaran de quina manera es poden compensar econòmicament les entitats perjudicades.

Per no deixar buit l'espai de La Copa, el consistori està estudiant la possibilitat de traslladar-hi la fira d'artesania, que fins ara tenia les paradetes repartides per Ramon Folch, la plaça Independència i el Pont de Pedra. I vol compensar la cancel·lació dels concerts, muntant un festival de tres dies, més endavant, amb tots els grups que havien d'actuar durant les barraques. "Volem organitzar una festa potent per a tot el jovent, que serà el més perjudicat per la decisió", ha destacat Madrenas.

L'oposició carrega contra la suspensió

A més de qualificar-lo com un fet "greu", la comissió de La Copa també ha subratllat que no és la seva feina "depurar responsabilitats de les actuacions dels cossos policials", però considera que "si ells són els bons, la dolenta és la ciutadania que, fent ús dels seus drets, expressa als carrers la seva indignació". Així mateix, retreu a l'ajuntament que enviï a la paperera "un munt d'hores i esforços" de les entitats participants a les barraques i recorda que deixaran d'ingressar uns diners "que al final haguessin acabat revertint en la ciutat". "Reivindiquem el dret de les gironines i gironins a participar a les Fires de Sant Narcís en pau i llibertat", reclamen en un comunicat.

També els partits de l'oposició han carregat contra la decisió de Marta Madrenas. Guanyem Girona considera que "no hi hagut voluntat per part del govern de trobar alternatives que assegurin les activitats d'oci nocturn al jovent". "És un càstig a la ciutadania", opinen des del partit, perquè creuen que anul·lar les barraques implica "acceptar una criminalització dels joves gironins i dels milers de veïns que han sortit pacíficament al carrer els darrers dies". A més, alerten que ja s'estan gestant activitats d'oci alternatives que quedaran "fora de la supervisió municipal i, per tant, sense la protecció que ofereixen els plans de seguretat establerts".

En aquest sentit, ERC també ha apostat per buscar alternatives: "Encara som a temps de trobar altres formats o altres espais", ha assenyalat el regidor republicà Quim Ayats, que entén que la decisió està avalada per informes tècnics. I espera que el cap de setmana que es facin els concerts suspesos per fires "els joves tinguin tot el protagonisme".

Des del PSC, d'altra banda, han criticat "la manca de previsió" del govern municipal perquè consideren que es podia haver fet "un treball polític previ" que, segons el seu parer, "era imprescindible per assegurar les Fires". "A ningú se li escapa que els temes de ciutat no han tornat a ser la prioritat", han retret els socialistes, que esperen que "com a mínim la seguretat estigui garantida per a tothom".

Per últim, la regidora de Ciutadans, Míriam Pujola, ha titllat de "segrest" la suspensió dels concerts i les barraques, i ha apostat per "no cedir i que guanyin els violents". "L'alcaldessa ha animat i motivat a qualsevol moviment de protesta, en massa ocasions, al marge de la llei", ha retret en un fil de twitter Pujola, que també considera que el govern "té l'obligació de buscar les fórmules per garantir la normal celebració de les barraques".

stats