Política 25/11/2016

Un trànsfuga avorta una moció de censura a Rubí

Sergi Garcia, independent dins el grup de CiU, cobrarà 40.000 euros per mitja jornada al govern del PSC

Albert Solé
4 min
Ple de l'ajuntament de Rubí del dijous 24 de novembre de 2016

RubíSergi Garcia és el regidor de l’Ajuntament de Rubí que ha boicotejat la moció de censura contra l’alcaldessa, Ana Maria Martínez (PSC), que feia setmanes -o mesos, segons amb qui parlis- que s'estava coent a la ciutat vallesana. Garcia, que era al grup municipal de CiU com a independent -i encara hi és-, ja que ara mateix no milita en cap partit, va entrar dijous a formar part del govern municipal. La notícia es va saber just 20 minuts abans de la celebració del ple de novembre, amb la sorpresa de tota l'oposició, començant pel president del grup de CiU, Víctor Puig (PDECat), que assegura que no en sabia res. Puig i Garcia quasi no parlaven entre ells des de setembre del 2015, quan van pactar que ell seguiria dins el grup municipal a canvi que no trenqués la disciplina de vot, per resoldre unes discrepàncies entre Garcia i la resta del partit.

Sergi Garcia, exregidor del PDECat a Rubí

El regidor trànsfuga -ell no se'n considera perquè és independent i no ha deixat el grup municipal- assumeix les competències d'orientació i inserció laboral, les de salut pública i algunes del Servei d'Educació, i tindrà un sou de 40.000 euros anuals per mitja jornada. L'alcaldessa cobra 55.000 euros per dedicació completa. El canvi del cartipàs es va aprovar amb els 6 vots del PSC -equip de govern-, el de Sergi Garcia, els 4 de Ciutadans i els 2 del PP. "Diuen que la setmana que ve PP i C’s entraran també al govern", assegura Víctor Puig a l’ARA.

Què ha passat a Rubí per arribar a aquest punt?

El 24 de maig del 2015 el PSC va tornar a guanyar a la ciutat però va perdre 2 regidors i es va quedar amb 6. No va trobar aliances per governar i, en canvi ERC (5), AUP -la CUP més Alternativa, un grup independent de la ciutat– (3), ICV (2), CiU (2) i Veïns per Rubí (1) van intentar una aliança que no va quallar. Des de llavors l’alcaldessa ha intentat fer algun acord amb algun altre partit, però no se n’ha sortit, tot i que va tirar endavant els pressupostos del 2016 amb un gran suport i va tancar acords puntuals bilaterals per a diferents projectes. Fa uns mesos es van reprendre les negociacions entre alguns dels partits que van intentar l’alternativa, i les últimes setmanes semblava que la moció de censura prenia forma.

Víctor Puig va participar en un dinar divendres passat amb una proposta molt concreta sobre la taula, explica el regidor. "No estava tot tancat, ni de bon tros", assegura Jordi Muntan, regidor de l’AUP. "Vam trencar les línies vermelles entre nosaltres i vam veure que podíem bastir un projecte de ciutat", afegeix Xavi Corbera, portaveu d’ERC. L’anterior portaveu dels republicans i cap de llista el 2015 era Arés Tubau, que va plegar fa uns mesos per motius personals. Segons Corbera, el pacte tampoc estava tan madur, "però el PSC va olorar el perill perquè no té projecte i no té res a oferir, i l’únic que li queda és comprar amb diners públics un regidor d’un altre grup polític amb un sou espectacular".

El PSC, que també ha picat a la porta per pactar tant amb l’AUP com ICV o Veïns per Rubí, va fer una oferta en ferm al PDECat dues vegades. La primera Puig la va rebutjar, i a la segona encara no hi havia respost. Sergi Garcia admet que va negociar amb els socialistes en paral·lel perquè creia que ell i Puig havien d’entrar al govern. El regidor trànsfuga explica que dilluns s’assabenta que hi havia una moció de censura en marxa perquè li truca Puig, i que ningú havia parlat amb ell -i el seu vot era imprescindible-. Llavors és quan es tanca el pacte amb els socialistes.

Ni l'alcaldessa, Ana María Martínez, ni cap altre regidor de l'Ajuntament de Rubí han volgut fer declaracions avui. Tampoc m'ha volgut parlar ningú de l'executiva nacional del PSC, que ha derivat les declaració del partit a Martínez.

"No em sorprèn el que ha fet", assegura Jordi Muntan (AUP). Muntan coneix molt bé Sergi Garcia, ja que ell també era a Alternativa Ciutadana quan Garcia era un dels dos regidors d’aquest partit ecologista local (2007-2011). Explica que ell volia seguir de regidor tot i que el codi ètic d’Alternativa impedia fer dues legislatures consecutives. "Quan quedaven 6 mesos per a les eleccions ens vam assabentar que havia pactat anar a les llistes de CiU per Unió i el vam forçar a deixar l’acta de regidor". A les eleccions del 2011 es va presentar com a número 6 a les llistes de CiU -el 2 era Andreu Hernández, cap local d’Unió-. Al cap d’un any Hernández va plegar i Garcia va ocupar el seu lloc dins el ple. Muntan assegura que Garcia ja sabia que Hernández plegaria al cap de poc temps. Per a les eleccions del maig de 2015 CiU encara no havia trencat la coalició a nivell català, i Sergi Garcia va anar de 2 a les llistes, tot i les reticències del cap de llista convergent, Víctor Puig.

El mes de juny del 2015, quan Unió i Convergència trenquen la històrica coalició pel debat independentista i apareix l’escissió independentista d’Unió, Demòcrates de Catalunya, Sergi Garcia estripa el carnet dels democratacristians. Durant 4 mesos es converteix en voluntari de Demòcrates i fins i tot participa en el congrés fundacional al novembre, però no hi arriba a militar mai.

stats