ENQUESTA
Política 07/06/2012

Els ajuntaments són els més ràpids i eficaços

Si cal triar entre administracions públiques, els ciutadans es queden majoritàriament amb els municipis. És la conclusió de l'últim baròmetre del CIS, que recull el fort neguit per la marxa de l'economia.

Joan Rusiñol
2 min
La vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, amb el periodista Enric Juliana.

MADRID.En temps de crisi, proximitat. Això és el que es desprèn de l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del maig. Tot i la poca confiança que desperta l'administració pública entre la majoria d'espanyols, els ajuntaments són el nivell més ben valorat, el que millor aguanta l'embranzida en moments difícils com els actuals. Els ciutadans identifiquen el món local amb l'agilitat, l'eficàcia, el bon tracte i la informació. Una injecció d'autoestima just quan el govern espanyol ha començat a preparar una llei que acabarà provocant fusions entre municipis que no poden fer front a les demandes ciutadanes i quan ja s'ha anunciat una reforma de la funció pública que el PP admet que serà "dolorosa", amb acomiadaments.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons indica el baròmetre, els consistoris guanyen amb certa comoditat l'administració estatal i, sobretot, l'autonòmica, que és la que en surt més malparada. Les comunitats queden en tercer lloc quan es pregunta qui dóna més informació, qui és més resolutiu i, sobretot, qui tracta tothom igual. Sorprèn que només un 9,3% dels enquestats identifiquen l'autonomia com l'ens menys discriminador.

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va alertar ahir que la descentralització política ha deixat els municipis com els grans "oblidats". Per això, en la presentació del llibre Modesta Espanya del periodista Enric Juliana, va assegurar que en la nova etapa les dinàmiques de reivindicació autonòmiques s'han de frenar: "No es tracta de rebaixar l'autogovern sinó de ser conscient que autogovernar-se vol dir també responsabilitat".

Per 3 de cada 10 ciutadans, el món local és el més ràpid a l'hora de fer gestions, bastant per sobre dels altres dos nivells, que només guanyen en qualificació del personal. La bona atenció també és millor en pobles i ciutats, segons diuen el 20,8%. Tot i això, el gruix de la societat té una mala imatge de la funció pública. Un 47,3% afirmen que en tenen una opinió "bastant o molt negativa" del seu funcionament i només un 25,7% la defensen com a positiva.

L'administració no s'escapa del pessimisme generalitzat. Segons el CIS, el 90,2% dels ciutadans veuen malament o molt malament la situació econòmica, la pitjor dada de tota la sèrie històrica. Un 65,2%, a més, creu que les coses estan pitjor avui que fa un any.

stats