Política 30/11/2018

El Bigotes, al jutge: "Cap empresari ha pagat al PP per amor a les dues gavines, sinó perquè ha rebut alguna cosa"

L'empresari Marjaliza ratifica que va entregar 60.000 euros als extresorers Lapuerta i Bárcenas

Europa Press
4 min
El número tres de la trama Gürtel, Álvaro Pérez 'El Bigotes', en una imatge d'arxiu

MadridEl número tres de la trama Gürtel, Álvaro Pérez, 'el Bigotes', ha dit aquest divendres al jutge que investiga el presumpte finançament il·legal del PP que "cap empresari que ha pagat" al partit ho ha fet "per amor a les dues gavines", sinó perquè havia "rebut alguna cosa" a canvi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han informat a Europa Press fonts presents a la declaració que ha prestat el Bigotes davant del magistrat de l'Audiència Nacional José de la Mata, també ha assegurat que el líder de la trama corrupta, Francisco Correa, li va dir que el PP va implantar un "sistema per adjudicar" obra pública que implicava el pagament de comissions il·legals per part dels empresaris.

El Bigotes ha comparegut en qualitat de testimoni davant el titular del jutjat central d'instrucció número 5 a petició d'IU, que exerceix l'acusació popular en la causa de la presumpta caixa B del PP. El responsable de les empreses de la 'Gürtel' a la Comunitat Valenciana ha arribat a l'Audiència Nacional des de la presó de Valdemoro (Madrid).

L'acusació popular a la peça també coneguda com els 'papers de Bárcenas' va demanar la declaració d'Álvaro Pérez després de la seva compareixença a principis d'aquest any al judici pel finançament irregular del PP valencià, on va reconèixer la seva participació en diferents fets relacionats amb activitats il·lícites relacionades amb els pagaments en negre al partit.

Al final de la declaració d'el Bigotes, l'advocat d'IU –que exerceix l'acusació popular–, Juan Moreno, ha confirmat aquestes paraules del numero tres de la Gürtel, que també ha relatat que "al PP existia una connivència amb empresaris per veure com es podia avançar en l'adjudicació d'obra pública de forma il·lícita".

CAPTAR CÀRRECS PÚBLICS PER A ADJUDICACIONS

Segons Moreno, Álvaro Pérez ha explicat com Francisco Correa "engegava una maquinària per contactar amb un empresari" i a partir d'aquí "contactar" amb l'extresorer popular Luis Bárcenas o amb el "grup" de dirigents del partit que van participar en aquest sistema amb les empreses de la Gürtel. El Bigotes ha mencionat l'exalcalde de Pozuelo Jesús Sepúlveda i l'exdiputat per Segòvia Jesús Merino, ambdós condemnats per les activitats de la trama corrupta.

"A partir d'aquí es posava en marxa la recerca de captació de càrrecs públics perquè adjudiqués aquella obra pública. Aquella mecànica il·lícita i criminal ha quedat patent en la declaració del senyor Pérez", ha indicat l'advocat d'IU en les seves declaracions posteriors a la compareixença.

Això sí, el Bigotes "no ha pogut relatar fets concrets perquè no participava directament en la mecànica d'adjudicació", si bé per a Moreno ha quedat clar que amb les seves explicacions "va prenent forma aquesta mecànica de fer adjudicacions de forma il·lícita".

Segons Moreno, Pérez Alonso ha insistit en el fet que coneixia el sistema "per les converses" que va tenir amb Francisco Correa i que, encara que no coneixia les quantitats que es pagaven, "sí que sabia que hi havia negocis, que hi havia adjudicacions il·lícites i que Correa era un aconseguidor d'obra pública irregular".

"És un testimoni més que posa en relleu com des de Génova hi havia un entramat per adjudicar obra pública i enriquir el partit i els seus dirigents", ha conclòs l'advocat de l'acusació popular després d'escoltar el testimoni del número tres de la Gürtel.

El Bigotes també ha aprofitat la seva presència avui a l'Audiència Nacional per queixar-se davant el magistrat que els empresaris valencians que van ser jutjats amb ell per finançar de forma il·legal el PP a València "són a casa seva" i ell segueix a la presó, ja que van arribar a un acord amb la Fiscalia Anticorrupció i van rebre condemnes inferiors a dos anys de presó.

60.000 EUROS EN UN SOBRE

Per la seva banda, l'empresari David Marjaliza ha ratificat davant De la Mata el que prèviament havia declarat a l'Audiència Nacional en el marc de la investigació de la trama Púnica: que va entregar 60.000 euros, en efectiu en un sobre, als extresorers del PP Álvaro Lapuerta i Luis Bárcenas en un despatx del carrer Génova en qualitat de "gest" i per indicació de Francisco Granados. Anava acompanyat de l'exregidor de l'Ajuntament de Madrid José Fernández Bonet.

"Arribem tard a la seu. Bonet va ser el que va entrar i va parlar amb la recepció, i un cop hi va haver parlat, vam passar a l'ascensor i vam pujar a una planta, no sé si la cinquena o la sisena, i vam entrar en un despatx, on hi havia aquests senyors. Va ser un cafè de deu o quinze minuts, més o menys", ha assenyalat, per concretar que va entregar els diners en efectiu en "un sobre". "El vaig deixar sobre la taula i vaig marxar", ha dit, i ha incidit que aquella "va ser l'única vegada".

Segons ha assenyalat, Granados l'havia informat que 60.000 euros era "la donació màxima que es podia fer de forma anònima, sense que hagués d'anar amb un DNI". Els diners sortien d'una de les seves empreses i no tenia una contrapartida directa, d'acord amb la seva declaració, era "un gest, res més, per ajudar en la campanya de les municipals i autonòmiques" del 2007 en la "baralla" entre Ignacio González i el mateix Granados per a la successió d'Esperanza Aguirre a la presidència del PP madrileny.

stats