CANVI DE CICLE
Política 22/12/2014

El debat sobre les primàries aterra al procés de refundació de Convergència

El partit accelera per les municipals a l’espera que Mas i Junqueras desencallin les plebiscitàries

Oriol March
3 min

BarcelonaConvergència afronta un procés de refundació marcat per l’esclat del cas Pujol -els fonaments de la seu del partit al carrer Còrsega encara retrunyen amb cada novetat judicial de la família de l’expresident- i pel procés sobiranista, que ara enfila la fase decisiva. El repensament de la formació liderada per Artur Mas també passa per la regeneració democràtica, segons coincideixen els dirigents del partit. I un dels aspectes que s’inclou en aquest calaix és la celebració de primàries per triar el lideratge de CDC. Aquest debat ha aterrat de ple en les converses internes per perfilar la refundació, segons diverses fonts del partit consultades per l’ARA. “Les primàries són damunt la taula, però encara s’han de treballar”, assegura un alt dirigent. Els encarregats de liderar la reinvenció de CDC -encapçalats pel coordinador general, Josep Rull- ja han tractat l’assumpte amb diversos col·lectius convergents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer pas d’aquestes primàries, que es perfilaran els pròxims mesos, es podria veure en el congrés de refundació, que se situa en l’horitzó indefinit de la tardor davant la incertesa del calendari d’unes eleccions plebiscitàries pendents de concretar. “No s’entendria un congrés d’aquestes característiques sense un procés de primàries”, sosté un dirigent. Partits com el PSC -encara que només amb un candidat, Miquel Iceta- han escollit els seus lideratges a través d’un procés de participació interna. “S’ha d’anar amb calma”, assenyalen a la cúpula de CDC. A la convenció nacional celebrada al març ja es van explorar “mesures de participació” per aplicar en la mecànica del partit.

“Partit més viu”

El primer a verbalitzar públicament la possibilitat de primàries va ser Carles Campuzano en un apunt al seu blog, precisament després de la convenció nacional que va celebrar el partit a Barcelona. CDC encara estava liderada per la bicefàlia entre Josep Rull i Lluís Corominas arran de la imputació d’Oriol Pujol, que al juliol va renunciar definitivament a la secretaria general. Campuzano hi deia: “No estaria malament començar escollint el pròxim secretari general en un procés obert a tota la militància en lloc dels mecanismes habituals, sense por que la confrontació democràtica de projectes, persones, idees i estils ens afeblís davant la ciutadania”.

La proposta no va tenir llavors recorregut intern, però ara és damunt la taula. Encara falten aspectes clau per definir, com és el cas de si s’implanten primàries per escollir caps de llista a les eleccions -el PSC ho va experimentar a Barcelona i ERC fa anys que ho practica- o bé per triar els membres -i l’ordre numèric- de les candidatures. A mesura que vagi arribant la data del congrés s’aniran detallant i debatent internament totes aquestes opcions. En tot cas, els dirigents consultats asseguren que un líder del partit escollit per primàries “guanyaria en legitimitat” després d’una temporada convulsa per a Convergència.

Mentrestant, la direcció nacionalista accelera cap a les eleccions municipals del maig de l’any vinent. La maquinària la dirigeix Corominas, encarregat de coordinar les més de 900 candidatures que CiU preveu presentar als comicis locals. “S’estan intensificant les presentacions de candidats per arribar en plena forma al maig”, asseguren des del quarter general nacionalista. Les reunions de la comissió nacional de política municipal del partit són més freqüents que els últims mesos i els candidats a les ciutats importants ja fan precampanya.

L’objectiu de CiU és mantenir la quota de poder local que té ara el partit: presidència de les quatre diputacions catalanes i el lideratge a les ciutats importants, especialment a Barcelona, que és una de les places en què més s’atomitzarà el vot amb la irrupció de Guanyem i molt possiblement de Ciutadans. Els estrategs nacionalistes detecten, amb enquestes a la mà, que ERC recuperarà presència a tres de les quatre capitals del país -a Barcelona hi té dos regidors, però no en té a Girona, Lleida i Tarragona- i pujarà el nombre de regidors en el compte global. CiU ha fixat com a prioritàries ciutats com Mataró, Manresa, Olot, Berga, Valls i Igualada per mantenir-hi el poder. Els alcaldes presents a la direcció del partit han defensat que no s’han de fer coincidir les municipals amb les plebiscitàries que estan negociant Artur Mas i Oriol Junqueras. De moment, l’acord no arriba.

El procés de refundació s’emmarca en ple procés sobiranista i en un moment en què Mas “està fent més de president de la Generalitat que de líder del partit”, segons reconeixen a CDC. La formació està disposada a fer el “pas al costat” que Mas ha demanat als partits catalans, i els seus dirigents consideren “indispensable” resoldre la refundació “si es vol tenir un paper important” en l’escenari d’una Catalunya independent. En un moment en què la regeneració democràtica és una de les demandes més clares de la ciutadania, les primàries aterren al debat intern de Convergència.

stats