Política 09/02/2021

Albiach demana a Illa que concreti els pactes postelectorals: "Els acords poden ser per la dreta o per l'esquerra"

La candidata dels comuns li recorda que amb un pacte a dos no n'hi haurà prou per formar govern

2 min
Jéssica Albiach ahir en l’acte amb Manuel Castells a la seu del partit.

BarcelonaDavant dels vetos creuats entre ERC i el PSC, aquest dissabte la candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha enviat un missatge directe als socialistes. Vol que aclareixin amb qui estarien disposats a pactar després del 14-F i ha avisat que els comuns només estaran dins l'equació si es tracta de formar un govern d'esquerres. "Els acords poden ser per la dreta o per l'esquerra. Nosaltres volem un govern d'esquerres i és important que el candidat del PSC també digui amb qui es vol retrobar, per fer quines polítiques i sobretot com vol arribar als 68 escons per crear l'alternativa al desgovern de JxCat i ERC", ha demanat Albiach en una atenció als mitjans de comunicació.

El mateix Salvador Illa havia dit abans de començar la campanya electoral que la seva opció prioritària per arribar a un acord de govern eren els comuns, però des del partit d'Ada Colau li recorden que amb un pacte a dos no n'hi haurà prou, segons els pronòstics de les enquestes, i que caldrà sumar un actor més a l'equació. Els comuns volen que sigui ERC, però tant els republicans com els socialistes es veten mútuament de cara enfora. Amb tot, Albiach insisteix: "Necessitem 68 escons". "A Illa l'hem sentit parlar de retrobament, però sembla que el retrobament que proposa no és amb altres forces polítiques, sinó amb ell mateix", li ha retret.

La candidata d'En Comú Podem pressiona per un canvi d'aliances al Govern de la Generalitat que serveixi, per exemple, per "desprivatitzar" la sanitat i que l'executiu no segueixi "omplint les butxaques de la sanitat privada". O també per arribar a un pacte per l'Ebre per garantir "l'equitat territorial" i que no hi hagi una "Catalunya de primera i una de segona". Totes dues propostes les ha llançat aquest dissabte Albiach després de visitar Amposta al matí i l'Hospital del Vendrell a la tarda.

El govern d'esquerres que proposen els comuns també volen que serveixi per arribar a una solució dialogada amb l'Estat pel conflicte català. Ara bé, Albiach considera que aquesta solució no passa per convocar un referèndum immediatament i recorda que a hores d'ara no hi ha una correlació de forces per fer-ho. En una entrevista a La Vanguardia, la candidata d'En Comú Podem ha recordat que "la correlació de forces és la que és" actualment i que el referèndum no és "urgent". En aquest sentit, aposta per la taula de diàleg des d'on n'hauria de sortir un acord que hauria de votar la ciutadania i creu que mentre no arriba el referèndum, s'ha "d'avançar en autogovern, blindar el català" i tirar endavant una reforma de finançament.

stats