Política 28/05/2014

Un estudi alemany alerta que el procés sobiranista és irreversible

Els autors de l'informe d'una fundació propera al Partit Socialdemòcrata d'Alemanya creuen que el procés sobiranista és irreversible

Efe
2 min
La Via Catalana de l’any passat va recórrer 400 quilòmetres i va mobilitzar més d’un milió i mig de persones. Aquest any, l’ANC es planteja omplir la Diagonal.

BerlinUn estudi alemany de la Fundació Friedrich Ebert (FES), propera al Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), considera que la situació creada pel debat sobiranista català ha portat a una situació irreversible i de difícil solució, davant "la polarització" entre "dos nacionalismes que es provoquen mútuament".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons aquest estudi, les dues sortides possibles, una independència negociada com en la secessió de Txecoslovàquia o una reforma constitucional que doni més autonomia a Catalunya, són improbables per la radicalització d'amics i enemics de la independència.

L'informe, realitzat per Michael Ehrke des de l'oficina de la Fundació a Madrid, constata l'auge del suport a l'independentisme a Catalunya, que ha passat de menys del 17% fa cinc anys al 52% actual.

Entre les causes destaca la crisi econòmica i la política d'austeritat imposada per Europa, que va ser vista com una pèrdua de sobirania d'Espanya i que va provocar una pèrdua de credibilitat de les institucions espanyoles.

La declaració d'inconstitucionalitat de part de l'Estatut d'Autonomia català de 2006, continua l'informe, va servir de catalitzador del moviment independentista i va situar el debat sobiranista a l'agenda de la Generalitat.

Ehrke descriu el complicat i incert camí que afronta Catalunya: si en el referèndum de novembre una majoria vota per la independència, el govern espanyol declararia inconstitucional el resultat i els defensors de la independència s'enfrontarien al dilema de declarar-la unilateralment o buscar una sortida negociada.

Segons l'estudi, el president de la Generalitat, Artur Mas, i el seu partit, CiU, buscaran evitar una declaració unilateral, sobretot per raons de política econòmica i de política europea.

Les institucions comunitàries han deixat clar que Catalunya, en cas de declarar la seva independència, hauria de sol·licitar el seu ingrés a la UE en un procés que duraria diversos anys i el resultat del qual al final hauria de ser aprovat també per Espanya.

Inseguretat jurídica

"Un desenvolupament així estaria lligat a una gran inseguretat jurídica i grans riscos per a l'economia catalana, incloses les filials d'empreses internacionals", adverteix l'estudi.

La independència negociada o una reforma constitucional que fes possible la permanència de Catalunya a Espanya són teòricament possibles però, diu Ehrke, poc probables "en vista de la polarització política actual entre dos nacionalismes que es provoquen mútuament".

Ehrke creu que CiU pot tenir l'esperança de canvis a curt termini, la confiança que el referèndum sobre la independència d'Escòcia al setembre millori el clima europeu cap al moviment català i que els socis europeus comencin a pressionar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, perquè negociï amb Catalunya.

No obstant això, l'estudi expressa dubtes al voltant del fet que una solució negociada, i de desenllaç insegur, satisfaci la part més radical del moviment independentista.

"L'esperit de la independència –o del nacionalisme català– probablement no es deixarà una altra vegada tancar a l'ampolla d'una negociació poc espectacular, difícil i de resultat insegur", conclou.

stats