Política 06/08/2011

Altafulla potencia la participació ciutadana amb una audiència pública per donar veu als veïns

Aquest dissabte s'ha celebrat la primera sessió amb una trentena de veïns que han exposat els seus problemes i propostes

Acn
2 min
Una trentena de veïns han participat en la primera Audiència Pública d'Altafulla / ACN

AltafullaEl nou equip de govern d'Altafulla, format per Alternativa per Altafulla i Solidaritat Catalana, ha posat en marxa una de les seves promeses electorals: convocar periòdicament audiències públiques on els ciutadans poden preguntar i fer propostes, a la vegada que se'ls informa de les accions del govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És una iniciativa pionera en l'administració local que, segons l'alcalde, Fèlix Alonso, "com el moviment del 15 M, vol impulsar una democràcia més participativa". Altafulla ja era una de les poques administracions que donava la paraula al públic als plens municipals. Ara, els veïns tindran el seu espai de debat cada dos mesos. Segons Alonso, l'objectiu és informar i arrelar la política municipal. Per a l'alcalde d'Altafulla, Fèlix Alonso, aquest tipus d'audiències haurien de ser una pràctica habitual a tots els municipis "per fer els ajuntaments més transparents". "Moltes vegades hi ha una incomprensió entre el que es fa i el que se sap", ha lamentat Alonso, que considera que la política s'ha de fer també al carrer i no només de manera institucional entre les quatre parets dels consistoris.

L'acte s'ha celebrat seguint el model d'una roda de premsa. Els veïns han pogut preguntar i rebre la resposta a les seves demandes per part dels sis regidors que formen l'actual equip de govern (AA i SI). S'ha preguntat per molts aspectes quotidians, numeració de carrers, problemes amb els mosquits, senyalització, brutícia, voreres, etc. Petits entrebancs a solucionar que els veïns no poden qüestionar als plens municipals, com ha explicat una veïna, Rosa Mercader. "És una bona eina perquè cadascú demana per un solar, les voreres, i al ple no es poden fer, aquestes preguntes, només sobre els temes que s'hi ha tractat". Mercader ha assegurat que malgrat no se sap quin serà el resultat d'aquesta iniciativa, considera que "per començar, és positiva".

La intenció, com ha dit l'alcalde, és que siguin debats amens on la gent exposi els seus problemes, inquietuds i propostes i on l'equip de govern, sense ser-ne el protagonista, exposi la seva acció. A Altafulla existeix des de fa anys un Consell de Participació amb aquest objectiu que el nou consistori vol potenciar. "El consell de participació és una eina fonamental perquè la gent sàpiga i participi en les decisions del seu poble", ha dit Alonso.

Les Audiències Públiques eren una de les promeses electorals del nou govern. Com ha apuntat l'alcalde d'Altafulla, malgrat que no ha nascut del 15M, té la vocació de recollir les propostes d'aquest moviment. "El 15M està dient que és important que la gent sàpiga què es fa, i és de sentit comú. Governem 6 regidors d'11, no podem portar sols l'ajuntament. Si la gent i les entitats no ens ajuden, simplement farem gestió, i no política", ha assegurat.

Les audiències se celebraran periòdicament cada dos mesos com a complement del ple ordinari. Un mes es farà la sessió plenària i el següent l'audiència i es podrà seguir en directe a través de la web de la ràdio municipal.

stats