Política 18/04/2012

Les anades i vingudes del PP amb el copagament sanitari

Ni una línia al programa, el "no en sóc partidari" de Rajoy, el globus sonda de De Guindos i la "utopia" de la sanitat gratuïta de Jesús Aguirre

Dani Sánchez Ugart
2 min

Barcelona"Si em pregunta a mi, personalment, jo no sóc partidari del copagament en sanitat". D'aquestes paraules de Rajoy fa només un mes. Era la resposta del president espanyol a un periodista, poc després que es conegués la implantació, per part del govern de la Generalitat, del tiquet moderador per als medicaments. 30 dies després, el govern espanyol posa sobre la taula una reforma del copagament farmacèutic que passa per fer pagar els jubilats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La "utopia" de la sanitat gratuïta

Aquest mateix cap de setmana, però, el senador del PP Jesús Aguirre va assegurar que la sanitat gratuïta "és una utopia", aprofitant que, després de les eleccions "ja es pot dir la veritat". De fet, el programa que va dur els populars a una victòria per majoria absoluta en les generals no contenia cap referència al copagament. María Dolores de Cospedal parlava aleshores de "línies vermelles" que passaven per la gratuïtat universal de la sanitat.

La mateixa secretària general del partit va desacreditar Aguirre aquest dilluns, però ja no es va referir a les línies vermelles i va avançar que calia especificar les prestacions que han de ser considerades bàsiques.

El PP desacredita De Guindos per avançar "noves reformes"

Les de Rajoy i De Cospedal no són les úniques veus dins del PP que han negat la intenció d'implantar el copagament. A principis d'aquest mes, el titular d'Economia, Luis de Guindos, deia en una entrevista al 'Frankfurter Allgemeine' que la sanitat necessita "noves reformes", però el vicesecretari general dels populars, Carlos Floriano, es va afanyar a desautoritzar-lo, assegurant que era només "una reflexió personal" del ministre.

El copagament no era "sobre la taula" fa un mes

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar fa només un mes que el consell de ministres no tenia "sobre la taula" el copagament sanitari, però va carregar la responsabilitat a les comunitats autònomes, posant d'exemple el tiquet moderador que ha implantat la Generalitat.

stats