Política 12/01/2020

L'ANC només participarà en la taula prèvia a la bilateral si se n'exclou els comuns i s'hi parla d'autodeterminació

L'entitat considera que En Comú Podem "ja està assegut a la part del govern espanyol"

Ara
2 min
L'ANC només participarà a la taula prèvia a la bilateral si s'exclou els comuns i es parla d'autodeterminació

BarcelonaL'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha acordat participar en la taula catalana prèvia a la taula de diàleg bilateral només si està formada exclusivament per agents independentistes, excloent-ne explícitament els comuns, i només si s'hi parla d'assolir la independència. La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha dit que és "condició irrenunciable" que només hi hagi actors independentistes i ha valorat que En Comú Podem "ja està assegut a la part del govern espanyol". Sobre els temes, ha plantejat que el diàleg s'ha de basar en la manera de culminar el procés d'independència amb l'exercici del dret a l'autodeterminació, ja sigui a través d'una majoria independentista parlamentària o d'un referèndum binari. També ha dit que ha de servir per posar fi a la repressió. Amb tot, l'ANC hi vol participar per "fiscalitzar-la".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretariat nacional de l'ANC es va reunir aquest dissabte a Calaf (Anoia) i va decidir participar en aquesta taula però si es compleixen aquestes dues condicions. Sobre la primera, Paluzie ha afirmat que "no tindria cap sentit" que els comuns participessin en la taula prèvia proposada pel president de la Generalitat, Quim Torra, perquè ja són part de l'altra banda de la taula. La presidenta ha recordat que durant el procés estatutari "algun agent polític seia a les dues bandes de la negociació" i que això "va ocasionar molts problemes".

Sobre les condicions en relació als temes a tractar, Paluzie ha insistit que la taula bilateral ha de ser una "eina útil per assolir la independència" i per això "s'hi ha de debatre exclusivament o bé els termes de la negociació de la independència basant-se en una majoria independentista parlamentària a Catalunya, o bé un referèndum binari acordat". En aquest sentit, ha alertat que "un dels principals riscos és que condueixi a una segona transició tancada per dalt", una nova reforma de l'Estatut i, per tant, un pacte "de tipus autonomista".

Tot i això, el secretariat va aprovar aquest dissabte participar-hi si es donen les condicions fixades "per garantir que això no passi". "Hem d'intentar impedir i ser garants que aquest risc enorme que seguim veient no es produeixi", ha manifestat Paluzie. L'ANC ha considerat que l'Estat "ha donat proves suficients de no respectar el dret d'autodeterminació de Catalunya" i, tot i considerar "improbable" que fructifiqui el diàleg per donar sortida al conflicte polític, l'Assemblea ha afirmat que "si existeix aquesta escletxa ha de treballar per fer-la possible, ja que els costos d'una independència pactada són molt menors".

La presidenta de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Jèssica Albiach, ha respost a l'ANC que "ignorar la transversalitat del país és sectari". En una piulada a les xarxes socials, Albiach ha afirmat que Catalunya "és una nació moderna, diversa i plural" i que els comuns continuaran "fent bandera del diàleg i l'empatia, a Catalunya i a l'Estat". "Molesti a qui molesti", ha finalitzat.

stats