Política 26/03/2012

Griñán obre el diàleg amb IU per formar un govern d'esquerres a Andalusia

El president andalús reivindica que va ser un encert la decisió "difícil" de no convocar autonòmiques el 20 de novembre

Joan Rusiñol
2 min

SevillaLa direcció del PSOE andalús ha rebut avui amb una ovació el seu candidat i president de la Junta, José Antonio Griñán. El partit li ha fet l'encàrrec oficial perquè obri un procés de "diàleg" amb totes les formacions –a a la pràctica, Esquerra Unida– per provar de formar "un govern estable". Ell mateix ho ha explicat, satisfet, en una compareixença de premsa després de la reunió a la seu del partit a Sevilla.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Griñán ha promès que la probable aliança amb IU serà "transparent", basada en "un projecte polític" que coneixeran abans els ciutadans. Pel líder del PSOE-A, la clau ha de ser l'estabilitat perquè ara és "imprescindible". Per tant, tot fa pensar que buscarà un govern de coalició (IU ha doblat els resultats del 2008) i no pas un govern en minoria, amb suports des de fora. Els socialistes subratllen que les urnes han triat un executiu progressista, tot i que el PP hagi estat la força més votada.

El camí propi

El secretari general dels socialistes andalusos ha reivindicat la seva decisió, "difícil", d'esgotar la legislatura i no fer coincidir els comicis amb les espanyoles del 20 de novembre. Creu que d'aquesta manera s'ha posat en valor el "nosaltres" i que Andalusia fa "un camí propi".

Ha promès diàleg i lleialtat institucional amb el govern de Mariano Rajoy.

Tot i que no ha volgut dir si se sent més reforçat de portes endins, és evident que sí. En una conversa informal amb els periodistes ha fet broma, quan algú li ha recordat que ben pocs li auguraven possibilitats d'èxit. "Sí, però jo no estava mort, estava prenent canyes", ha dit irònic, parafrasejant una coneguda cançó.

Corrupció

Sobre els escàndols per corrupció a l'administració autonòmica, com el cas dels ERO fraudulents, ha assegurat que seguirà "la intolerància" contra els que cometin irregularitats i que la Junta denunciarà "caigui qui caigui" als que tinguin comportaments delictius. Griñán ha defensat durant tota la campanya que ell ha estat el primer que ha col·laborat amb la Justícia per escatir aquests casos de presumpta corrupció.

stats