Política 01/04/2011

El centredreta aspira a tancar la breu etapa socialdemòcrata a Andorra

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va avançar els comicis al febrer en no comptar amb majoria suficient per aprovar els pressupostos i una llei sobre l'IVA. El Partit Socialdemòcrata vol una majoria absoluta, però les enquestes donen avantatge a la coalició de centredreta Demòcrates per Andorra (DA)

Redacció
1 min
Imatge d'arxiu del cap de govern d'Andorra, Jaume Bartumeu.

BarcelonaEl centredreta andorrà, representat per la coalició Demòcrates per Andorra (DA), aspira a tancar la breu etapa de govern socialdemòcrata al Principat, que ha durat només dos anys, a les eleccions generals de diumenge, les sisenes des de l'aprovació de la Constitució andorrana, el 1993.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Andorra finalitza avui la seva campanya electoral després que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, del Partit Socialdemòcrata (PS), es veiés obligat al febrer a avançar els comicis en no comptar amb majoria suficient per aprovar els pressupostos i una llei sobre l'IVA en aquest Estat de 85.015 habitants, dels quals només 21.852 persones tenen la nacionalitat andorrana i podran votar.

Mentre Bartumeu, el seu rival, la coalició Demòcrates per Andorra (DA), formada pel Partit Liberal i el Partit Reformista i encapçalada per Antoni Martí, vol que el centredreta recuperi la seva hegemonia a Andorra. Les enquestes els donen avantatge sobre els socialdemòcrates, encara que no han aconseguit aglutinar a tot l'espai del centredreta en una sola marca electoral. Andorra pel Canvi (ApC), una formació centrista liderada per Eusebi Nomen, que va debutar en els comicis de 2009 i que té 3 representants al Consell General, aspira jugar un paper de frontissa.

L'any passat Andorra va abandonar la llista de paradisos fiscals de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en acceptar l'intercanvi d'informació fiscal amb Espanya i França, i això facilita les coses per buscar un acord que defineixi l'encaix del país a la Unió Europea. La reforma fiscal és una obligació si Andorra vol construir ponts amb la Unió Europea, però qualsevol canvi en aquest sentit genera recels al Principat, amb una economia molt dependent de l'exempció fiscal.

stats