Política 01/08/2016

Els independentistes es preparen per desoir el TC

Anna Gabriel avisa que si s'inhabilita Forcadell s'haurà arribat a "un punt sense retorn", i la consellera Neus Munté referma el compromís del Govern amb el mandat del 27-S

Agències
3 min
La diputada de la CUP Anna Gabriel durant l'entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio'

BarcelonaA l'espera de la resolució del Tribunal Constitucional sobre la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent per part del Parlament, els independentistes donen ja per fet que hi haurà sentència contrària i que, per tant, caldrà desoir el tribunal per seguir impulsant el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha advertit que si el Tribunal Constitucional decideix avui inhabilitar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'haurà arribat a "un punt sense retorn". Gabriel ho ha dit aquest dilluns en una entrevista a 'Els matins' de Catalunya Ràdio, en la qual ha assegurat que si es produeix la inhabilitació de càrrecs públics "el país respondria" a aquesta decisió "política".

També la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha qualificat "del tot incomprensible" que el govern espanyol hagi estat capaç de portar al TC unes conclusions aprovades per majoria a la cambra catalana. "Estem davant d'una declaració política de la qual no emanen articles ni cap norma determinada", ha assegurat en declaracions a la Cadena SER. Ha afegit que en cap lloc del món entendrien que un tribunal, "a instàncies d'un govern", impedís la creació d'una comissió d'estudi per part del Parlament.

Munté ha defensat que l'única cosa que ha fet el Govern ha estat "obeir i tirar endavant un mandat" que considera "100% democràtic" perquè es va derivar de les urnes del 27-S. Ha recordat, en aquest sentit, que l'executiu català té "un compromís amb la ciutadania per seguir endavant amb el full de ruta", basat en la creació d'"uns marcs legals i d'unes estructures d'estat". Això sí, no s'ha estat de recordar a la CUP que en aquest camí la negociació i l'aprovació dels pressupostos és "imprescindible".

El conseller d'Afers Exteriors i Transparència, Raül Romeva, també ha explicat que l'aprovació de les conclusions "no només és cosa de Carme Forcadell", i ha assegurat que els 72 diputats de Junts pel Sí i de la CUP "es fan absolutament coresponsables de la decisió i del que va passar al Parlament". Així, s'ha mostrat disposat que els diputats arribin "fins allà on faci falta", ja que creu que són "instruments" del procés.

'Molts altres agents' han d'avalar un nou referèndum

Gabriel ha tornat a defensar un referèndum unilateral d'independència (RUI) el primer semestre del 2017, tot i que ha evitat presentar-lo com una condició al Govern, perquè es tracta d'una reivindicació que ha de venir avalada per "molts altres agents".

La cupaire ha al·legat que un referèndum unilateral abans que acabi el termini de 18 mesos que es va marcar el Govern per desenvolupar el seu full de ruta sobiranista seria un "instrument democràtic de primer nivell" per "acabar de dirimir de manera definitiva" i amb el "reconeixement internacional imprescindible" el procés cap a una "República Catalana".

Encara que aquest "podria ser un bon escenari", Gabriel ha evitat plantejar-lo com una condició perquè la CUP voti a favor del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el 28 de setembre. Tanmateix, ha assegurat que la CUP "celebrarà" que Puigdemont, en el seu discurs del dia 28, ho plantegi.

"Si tenim un compromís efectiu i inqüestionable d'exercici del dret a l'autodeterminació, la CUP no tindrà cap inconvenient a facilitar allò que correspongui", ha afirmat Gabriel, que no ha volgut avançar si el seu grup donarà suport als pressupostos per al 2017 perquè encara no en coneix el contingut.

stats