Política 13/06/2018

El sector antireferèndum s'afegeix a la cursa per la direcció de Catalunya en Comú

El tàndem Domènech-Colau s'enfrontarà a dues candidatures alternatives

Ara
2 min
Votació en l'assemblea fundacional dels comuns dissabte passat

BarcelonaEls sector antireferèndum de Catalunya en Comú s'afegeix a la cursa per liderar el partit sota el nom de Comuns Federalistes i dibuixa unes primàries amb tres candidatures. Està encapçalada per José Luis Atienza, històric dirigent d'ICV i ex tinent d'alcalde de Viladecans, que opta a la coordinació juntament amb Maribel Ibáñez, membre de Barcelona en Comú del districte de les Corts. La llista per a l'executiva està integrada també per l'exdiputat d'ICV Joan Boada i l'ex secretari general de Podem Barcelona Marc Bertomeu, veus que s'han significat en contra del Procés i que van impulsar un manifest contra el referèndum de l'1 d'octubre. De fet, en la seva presentació consideren que l'1-O "no va ser una mobilització, sinó una fugida endavant".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, aquesta candidatura "vol treure definitivament de l'armari dels comuns" la idea federal, que al seu entendre passa per la reforma de la Constitució. Aquesta és una via de la qual Xavier Domènech es va distanciar en la roda de premsa posterior a la trobada de dilluns amb el president de la Generalitat, Quim Torra. El líder dels comuns va assenyalar que la reforma constitucional suposaria quedar-se "atrapat" en una via de solució que arribaria d'aquí a molts anys, i es va mostrar més partidari de reformar lleis orgàniques.

En total, tres candidatures es postulen per als òrgans directius de CatComú. La principal favorita és la que encapçalen l'actual coordinador, Xavier Domènech, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sota el nom de Construïm en Comú. A banda del sector federalista, també hi concorre la candidatura Desbordem, que aposta per "mobilitzar les veus desobedients i rupturistes". Tot i que van impulsar un manifest favorable a l'1-O, fonts consultades per l'ARA asseguren que no és l'independentisme el que cus els seus membres, sinó que és la voluntat de treballar amb mètodes assemblearis i posant èmfasi en l'activisme i el municipalisme, més que en les institucions.

La campanya electoral es farà entre el 18 de juny i el 2 de juliol i les votacions se celebraran del 29 de juny al 2 de juliol. Els resultats definitius es faran públics oficialment el dia 7. Els inscrits no poden votar els aspirants individualment sinó que es voten les llistes senceres i per entrar a l'executiva, necessiten un mínim del 10% dels vots per entrar al repartiment. Els membres de les llistes entren a l'òrgan directiu en funció de la posició que ocupen en la candidatura.

stats