Política 09/03/2016

El sector anticapitalista de Podem demana desistir de pactar amb el PSOE i forçar eleccions

El corrent liderat per Teresa Rodríguez i Miguel Urban considera "políticament estèril" continuar negociant amb els socialistes un govern de "canvi". La dimissió de nou dirigents més de Podem a Madrid alimenten les crisis territorials del partit

Ara
3 min
Pablo Iglesias, al costat d'Íñigo Errejón, aquest dimecres al Congrés.

BarcelonaEl diàleg per trobar una sortida a l'atzucac de la investidura està tibant les costures de Podem. Després que Pedro Sánchez no aconseguís ser investit president i que hagin reaparegut els esculls en la negociació de les forces d'esquerres, veus de Podem demanen desistir d'aconseguir un pacte amb el PSOE i forçar unes noves eleccions generals. Així ho entén el col·lectiu Anticapitalistes, que va participar en la fundació del partit de Pablo Iglesias i que s'ha constituït com un dels corrents principals de la formació. El sector encapçalat per Teresa Rodríguez (secretària general del partit a Andalusia) i l'eurodiputat Miguel Urban ha demanat aquest dimecres que Podem i les seves confluències territorials deixin d'intentar convèncer el PSOE per formar un govern de "canvi" i es preparin "per a unes noves eleccions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat, el col·lectiu Anticapitalistes subratlla que és "políticament estèril continuar emplaçant el PSOE a la formació d'un govern pel canvi". El sector de Rodríguez i Urban, que en diverses ocasions ha fet evidents les seves diferències amb Iglesias, exposa que Sánchez ha demostrat, amb el seu pacte amb Ciutadans, que "la seva lleialtat és amb la 'troica', amb les polítiques econòmiques neoliberals i continuistes, i amb la restauració d'un règim polític esgotat".

Respecte a la voluntat de forçar unes noves eleccions, el corrent anticapitalista considera que Podem s'ha de presentar als comicis amb un "discurs del canvi molt més nítid i clar". En el cas que no hi hagi noves eleccions, Anticapitalistes insten la direcció del partit a "fer front al nou govern" que sorgeixi de les negociacions entre les forces del bipartidisme i Ciutadans. "Només una nova fase de mobilització pot alterar l'actual dinàmica política", adverteix el corrent crític.

Nou dimissions de dirigents de Madrid

La petició del col·lectiu Anticapitalistes coincideix amb els conflictes interns que viu el partit, unes pugnes en sis territoris (Madrid, Catalunya, el País Basc, la Rioja, Galícia i Cantàbria). Podem va començar la setmana amb una dimissió a la direcció regional de Madrid –la del secretari d'organització, Emilio Delgado– que va fer emergir les diferents sensibilitats que conviuen al partit. Delgado, un dirigent proper a Íñigo Errejón, número dos de Podem, va dimitir amb una crítica contundent a Luis Alegre, l'home de confiança de Pablo Iglesias a la direcció madrilenya de la formació. Precisament, la crisi a Madrid ha evidenciat les dues visions que conviuen a la direcció: Iglesias i Errejón tenen punts de vista diferents sobre quin ha de ser el missatge de Podem i a quin electorat s'han de dirigir.

Les tensions de la branca madrilenya de Podem s'han incrementat aquest dimecres amb la dimissió de nou dirigents més afins a Errejón i Delgado, dos dies després de la renúncia del secretari d'organització. La carta firmada pels nou integrants del consell autonòmic que han renunciat (Olga Basolo, Loreto Aremillas, Jazmín Beirak, Sarah Bienzobas, Cristina Castillo, César Mendoza, Pablo Padilla, Clara Serra i Leticia Sánchez) exposa que el seu adéu s'explica per "la deriva dels últims mesos".

Per suavitzar la situació i evidenciar que no hi ha cap trencament sinó simplement postures divergents en determinades qüestions, Iglesias i Errejón han intercanviat missatges de reconeixement mutu a Twitter.

La crisi que va esclatar dilluns a Madrid també es reprodueix a Catalunya, on hi ha una pugna per controlar la secretaria general. Com va avançar l'ARA, a la candidatura d'Albano Dante Fachin s'hi sumarà una segona llista, avalada per la direcció estatal de Podem, que podria encapçalar el diputat al Congrés Raimundo Viejo.

stats