Salvador Illa: “El resultat de les eleccions a Madrid ni allunya ni acosta els indults”

4 min

BarcelonaEl líder del PSC al Parlament i exministre de Sanitat, Salvador Illa (La Roca del Vallès, 1966) atén l’ARA en plenes negociacions per la investidura a Catalunya i després de les eleccions del 4-M a Madrid.

A Madrid ha guanyat la llibertat?

— No, a Madrid ha guanyat el PP amb una orientació política que jo no comparteixo. Però en fi, hem de respectar, com sempre en democràcia, la decisió dels votants.

Ayuso va construir el seu lideratge oposant-se al govern espanyol i a vostè. Se sent derrotat?

— No, en absolut. Jo a les eleccions de Catalunya vaig tenir un resultat que, si hagués generat animadversió com a ministre, s’hauria reflectit d’una manera diferent.

Pedro Sánchez es pot considerar derrotat?

— Ells han volgut donar aquesta lectura, però aquí es decidia un govern a la Comunitat de Madrid. Madrid és Espanya, però Espanya és afortunadament molt més que Madrid.

L’economia ha guanyat a l’imperatiu sanitari?

— No, perquè no hi ha contradicció entre economia i salut. És una dicotomia interessada i falsa. La principal arma de política econòmica avui és la vacunació.

¿El 4-M reforça la majoria de la investidura o a Sánchez li tremolaran les cames perquè no sigui dit que pacta amb EH Bildu i els independentistes i intentarà pactes d’estat amb el PP?

— La majoria de la investidura ha estat sempre respectada. S’han donat tots els acords que la van permetre i el president sempre ha estat clar.

¿El resultat de Madrid allunya o acosta la concessió dels indults?

— Ni l’allunya ni l’acosta. El govern té una obligació de tramitar la petició d’indults. Ho està fent.

Si fos ministre hi signaria a favor?

— Quan acabi tot el període i estiguin a disposició tots els informes donaré a conèixer la meva opinió.

¿El govern espanyol pot concedir l’indult si el tribunal s’hi oposa?

— Sí. No vol dir que ho faci però pot.

Quan el New York Timessitua en portada el cas de Jordi Cuixart, ¿per al govern espanyol això és com si sentís ploure o li fa algun mal?

— Això no fa bé a ningú, però som aquí perquè la nostra societat està organitzada amb un estat de dret. Hi ha una separació de poders, i el poder judicial en aquest cas ha adjudicat uns fets d’acord amb el Codi Penal que està vigent en el nostre país. La gran lliçó és que vulnerar l’estat de dret no ens porta a res de positiu.

¿El retrobament que defensa podria fer que vostè anés a veure Junqueras i Sànchez a la presó?

— No hi he anat perquè entenc que això es un gest polític i no el vull fer. Jo no vaig trencar l’estat de dret. El retrobament no és només anar a veure algú a la presó, el retrobament és escoltar-nos, respectar-nos.

És seure a la taula de diàleg?

— El president del govern es va comprometre a una taula de diàleg, va ser un compromís d’investidura. Hi haurà taula de diàleg, esclar que sí.

Què creu que podrien acordar?

— Jo vaig amb el meu objectiu polític, que és que hi hagi una normalització institucional i una agenda de retrobament i que es busqui un consens. No demano a ningú que deixi de defensar el seu projecte polític.

Vostè va guanyar les eleccions però és improbable que pugui governar.

— De moment no. Però fixi’s que Aragonès ha perdut dues votacions, i a mi no m’han deixat anar a cap sessió d’investidura encara. ¿I si faig un oferiment que sorprèn en la meva intervenció? Crec que no és menor que qui ha guanyat les eleccions pugui provar-ho.

Vostè està negociant amb algú?

— Em crida molt l’atenció que dos partits que porten cinc anys governant junts i vuit donant-se suport al Govern no tinguin clar què volen fer, i que es vagin donant ultimàtums en públic i incomplint-los en un moment de pandèmia. Hi ha un altre camí, passa per una majoria d’esquerres.

ERC no el vol fer president.

— És la meva obligació política posar de manifest que hi estic disposat i dir: “Ciutadans de Catalunya, siguin vostès conscients que hi ha un camí diferent i que hi ha una formació que es diu ERC que almenys fins avui no el vol fer”.

El PSC acceptaria facilitar un govern d’ERC en solitari?

— No. Catalunya necessita un govern sòlid. Jo he tingut més vots que Pere Aragonès.

Per què posa el focus a TV3?

— Se’ns han adreçat tant JxCat com ERC per parlar de TV3. Per això vam decidir marcar posició: escolti, d’acord, però refundem-la.

¿I com seria aquesta TV3 refundada? ¿Lluitaria pel lideratge d’audiència?

— Sí, però li parlo del servei públic, del que diu la llei. TV3 ha de respectar el pluralisme de la societat catalana, ha de treballar per l’enfortiment de la convivència a Catalunya, ha de ser una televisió que pugui veure tothom. Qualsevol persona que amb objectivitat miri TV3 veurà que hi ha un biaix clarament a favor d’unes posicions polítiques.

Quan vostè parla en castellà al Parlament, quin efecte busca?

— No busco cap efecte, busco que tothom se senti seves les institucions catalanes. Jo soc catalanoparlant, però últimament hi ha hagut gent que ha volgut identificar el català amb una determinada manera de pensar. Hi ha hagut molta gent castellanoparlant que ha fet esforços molt importants per aprendre el català i per integrar-se a Catalunya a través de la seva llengua que s’han sentit despenjats d’això, i jo vull que el Parlament de Catalunya tothom se’l senti seu.

Ho està fent bé la Generalitat amb això de les vacunes?

— Ho estem fent tots bé. Estem ja a una velocitat de creuer que ens portarà a l’estiu amb un 70% de persones vacunades. Ni el dia 9 de maig, que s’acaba l’estat d’alarma, ni quan tinguem un 70% de vacunació s’acabarà la pandèmia, però és veritat que son dues fites que permeten passar a estadis diferents.

stats