Política 10/09/2014

El president del Suprem reclama "lleialtat per evitar el canvi unilateral de les regles del joc"

El fiscal general de l'Estat menciona la guerra civil per referir-se al procés. La consulta i els casos de corrupció marquen l'acte d'inici de l'any judicial

Agències
2 min
Felip VI ha presidit l'acte solemne d'inici del curs judicial al saló de plens del Tribunal Suprem. ÁNGEL DÍAZ / EFE

MadridBateria de missatges aquest dimecres a Madrid en contra el 9-N. En aquesta ocasió, des del Poder Judicial coincidint amb l'acte solemne d'inauguració de l'any judicial. Tant el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, com el fiscal general de l'Estat, han apel·lat a la importància de respectar la Constitució. Un text que, segons Eduardo Torres-Dulce, "empara" tots els espanyols perquè "totes les persones hi tenen cabuda". "Mai dificulta la convivència pacífica entre els espanyols", ha puntualitzat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Lesmes, també president del Poder Judicial, ha expressat la seva convicció que només des de la "lleialtat que impedeix el canvi unilateral de les regles del joc que han de regir" la convivència, serà possible la prosperitat, "en la unitat però amb respecte a la diversitat".

Torres-Dulce ha aprofitat l'altaveu de la cerimònia, presidida per Felip VI i amb la presència també dels presidents del Tribunal Constitucional, el Consell d'Estat i el Tribunal de Comptes, per mencionar la guerra civil per referir-se al procés. El fiscal general de l'Estat ha citat un vers del poeta català Jaime Gil de Biedma en què comparava un "país ineficient" amb una "Espanya entre dues guerres, civils". Ha promès al rei que no deixaran mai de lluitar com ho han fet des del 1975 "per complir sense cessar el marc de drets i llibertats que ens permeten avançar en l'irrenunciable horitzó d'una continuació renovada del nostre Estat Social i Democràtic de Drets".

Lluita contra la corrupció

El fiscal general de l'Estat també ha aprofitat el discurs per demanar més mitjans per lluitar contra la corrupció. Tot i que ha assenyalat que "el front judicial contra la corrupció comença a donar fruits", Torres-Dulce ha assegurat que la resposta de la justícia continua sent "massa lenta i de vegades desigual". Per això considera que calen "profundes reformes" a l'Administració Pública i al sistema de control de fons públics i del sistema financer perquè la corrupció pública "mina la credibilitat del sistema democràtic".

stats