Política 12/01/2020

54 anys de mitjana d’edat en un equip amb perfil tècnic

Els ministres de l’equip de Pedro Sánchez prendran aquest dilluns el testimoni dels seus predecessors a les seus de cadascuna de les seves carteres

G.a.
2 min
Irene Montero, la ministra més jove, al despatx que fins ara ocupava al Congrés.

MadridEls ministres de l’equip de Pedro Sánchez prendran aquest dilluns el testimoni dels seus predecessors -només en repeteixen sis- a les seus de cadascuna de les seves carteres. Pablo Iglesias, que serà vicepresident de Drets Socials i Agenda 2020, ho farà a la seu del nou ministre de Sanitat, Salvador Illa, on també jurarà el càrrec Alberto Garzón, titular de Consum, ministeri encara per crear.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hi haurà paritat entre homes i dones als ministeris -fins ara hi havia més dones- i Sánchez pretén que sigui un executiu de perfil més tècnic que polític, tot i que la portaveu i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, representa l’equilibri entre el missatge de rigor econòmic i l’ideològic.

La ministra més jove serà Irene Montero, que amb 31 anys iguala la més jove de la història de la democràcia, que va ser en el seu dia Bibiana Aído, en la mateixa cartera. Entre ella i el més gran, Manuel Castells (77), hi ha 46 anys de diferència. Enmig, un president Sánchez amb 47 anys i una vicepresidenta primera, Carmen Calvo, amb 62. L’edat mitjana dels 23 càrrecs és de 53,9, inferior als 55,6 anys del seu primer govern o als 55,5 del primer executiu de Mariano Rajoy.

Entre els ministres hi ha dos catalans, Salvador Illa i Manuel Castells, aquest últim nascut a Hellín, Albacete, però català d’adopció. La comunitat més representada és Madrid, amb cinc representants, entre ells Sánchez i Iglesias. Andalusia també compta amb alguns dels càrrecs clau del govern: Calvo, vicepresidenta primera, que és de Cabra (Còrdova) i la portaveu del govern, María Jesús Montero, sevillana, així com el titular de Justícia, Juan Carlos Campo, de la sevillana localitat d’Osuna. València compta amb tres ministres, els mateixos que Euskadi, mentre que Castella i Lleó i Galícia empaten a dos. La resta són Alberto Garzón, de Logroño (la Rioja) però que va passar bona part de la seva infantesa a Andalusia, i José Luis Escrivá, ministre de Seguretat Social i únic representant manxec si no comptem Castells. Les Illes Balears, l’Aragó, Múrcia, Astúries, Navarra, Extremadura i Cantàbria no tindran representants a l’executiu.

Ministre de Transports

Entre les novetats als ministeris hi ha algunes noves nomenclatures com la del ministeri de Foment, que seguirà a càrrec de José Luis Ábalos però passarà a dir-se ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

El consell de ministres passarà a dir-se oficialment en castellà consejo de ministras, canvi que no es notarà en català. El nombre de ministres augmenta un 30% -de 17 a 22- i també ho fa substancialment el cost salarial que se’n deriva.

stats