Aragonès, la tercera serà la bona

El presidenciable d'ERC tornarà a sotmetre's a la investidura aquest dijous i serà escollit divendres

3 min
Pere Aragonès a la segona sessió d'investidura

BarcelonaPere Aragonès complirà amb la dita i, finalment, la tercera serà la bona. El coordinador nacional d'ERC se sotmetrà aquest dijous al seu tercer intent per ser investit president i divendres, quan es faci la votació, tindrà 74 vots a favor. Prou per convertir-se en el 132è president de la Generalitat, el primer d'ERC des de la restauració del Parlament. Hauran passat 96 dies des de les eleccions, un temps presidit per unes negociacions espinoses amb JxCat que han deixat nombroses esgarrinxades i que en més d'un moment van fer pensar que s'hauria de tornar a les urnes. Hi ha hagut pacte, però ningú s'atreveix a afirmar que serà una legislatura plàcida. Probablement, tot al contrari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha culminat aquest dimecres la formalitat de la ronda de consultes amb tots els partits prèvia a la investidura i ha constatat que Aragonès tenia els suports per ser investit. L'actual vicepresident del Govern farà aquest dijous un discurs complementari als dos anteriors –26 i 30 de març–, en què ja va exposar a bastament les seves prioritats de la legislatura. En la part nacional, amb l'autodeterminació, l'amnistia i el diàleg amb l'Estat com a banderes. En l'econòmica, el repte de com encarar la crisi generada per la pandèmia i la promesa d'un pla de xoc de 700 milions d'euros i, en la social, com millorar uns serveis públics impactats també pel covid. Fonts republicanes asseguren que serà una intervenció més breu que les anteriors, en part per simbolitzar que cal anar per feina davant d'una ciutadania a qui pot costar d'entendre que les negociacions entre dos partits que porten cinc anys sent socis de Govern hagin durat tres mesos. Més encara, si es té en compte que l'actual és un Govern que està en funcions des de la inhabilitació de Quim Torra el 28 de setembre de l'any passat.

Les mateixes fonts asseguren que també parlarà de la principal novetat que el candidat té ara entre les mans i que no tenia en els dos debats anteriors. L'acord a tres bandes de l'independentisme: ERC-JxCat-CUP. Al març, quan la seva investidura va fracassar per partida doble, només tenia lligat l'acord amb els anticapitalistes. Aquest pacte a tres bandes li hauria de garantir una certa estabilitat, però si l'aconsegueix, no s'hi podrà acostumar massa. En dos anys, el republicà ha concedit a la CUP el fet d'haver-se de sotmetre a una qüestió de confiança per renovar el pacte d'investidura, que és tant com entregar-li les claus de la legislatura.

Els comuns i el PSC

Aquest dijous també caldrà analitzar com Aragonès es dirigeix als comuns i al PSC. Si d'aquí dos anys la CUP li retirés la confiança, haurà de mirar en direcció a altres escons del Parlament si vol salvar el mandat. Però no li serà fàcil trobar suports més enllà dels estrictament 74 diputats independentistes –de 135– que hi ara. Aragonès es va presentar a les eleccions del 14-F aspirant a una "via àmplia" que alineés ERC, la CUP, Junts i els comuns remant en la mateixa direcció, però la incompatibilitat de projectes dels dos últims ho ha fet inviable. A més, la relació d'Aragonès amb els comuns s'ha tornat a enrarir després d'unes negociacions d'investidura frustrades que van durar 48 hores i que van deixar un mal regust de boca a les dues parts. I el PSC? ERC s'ha autoimposat el mantra que als socialistes, ni aigua, fet que els limita la política d'aliances i els complica el dia a dia parlamentari quan es tracta de governar en minoria.

Aquest dijous Aragonès obrirà el debat i, a continuació, hi intervindran almenys els líders parlamentaris dels altres dos grups principals, PSC i Junts. Serà un bon termòmetre, sobretot, per veure si les relacions amb els seus socis de Govern estan definitivament reconduïdes. D'això dependrà en bona part la tranquil·litat dels primers mesos de mandat. Un cop investit divendres, haurà de prendre possessió del càrrec. Tindrà cinc dies per fer-ho.

El primer president que ha necessitat tres votacions
  • Aragonès serà el primer president de la Generalitat d’ERC investit pel Parlament restablert. Des del 1980, n’hi ha hagut dos de CiU, Jordi Pujol i Artur Mas; dos del PSC, Pasqual Maragall i José Montilla, i, finalment, dos de JxCat, Carles Puigdemont i Quim Torra. Però no serà l’únic fet inèdit d’aquesta investidura que comença demà. Aragonès serà el primer cap de l’executiu català que s’ha de sotmetre a tres debats per ser escollit. Els anteriors sempre aconseguien resoldre-ho a la primera o a la segona. Pujol, per exemple, va ser investit quatre vegades per la via ràpida –hi van ajudar les tres majories absolutes que va encadenar– i dues va haver d’esperar a un segon intent. Als tripartits se’ls acusava de tenir la mateixa estabilitat que el Dragon Khan, però Maragall i Montilla amb un debat ho van tenir resolt. Mas va viure de tot. Una investidura a la primera –amb l’ajuda d’ERC–, una altra a la segona –amb la del PSC– i no hi va haver tercera: la CUP el va enviar “a la paperera de la història”. Puigdemont amb un debat en va tenir prou, perquè va ser tot tant al límit que no hi havia temps per a res més. Finalment, Torra va veure com la CUP li faria fer dos discursos.
stats