Aragonès trasllada als consellers que no vol trencar i descarta eleccions

El president es compromet a prendre decisions de manera "breu i àgil" si Junts deixa l'executiu

3 min
La consellera Geis, el president Aragonès i la conseller Vilagrà aquest dimarts.

BarcelonaLa d'aquest dimarts podria haver sigut l'última reunió del Govern amb la coalició d'ERC i Junts en vigor. Mentre es resol la incògnita de si Junts deixa o no l'executiu –una decisió que està pendent de la seva consulta interna–, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha traslladat als consellers que la seva voluntat és que s'eviti el trencament i que el seu gabinet "pugui continuar". Sigui quin sigui el desenllaç, el president també ha deixat entreveure que en cap cas es planteja avançar les eleccions i que el Govern continuarà treballant "els propers mesos desplegant els objectius fixats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El consell executiu s'ha reunit per primer cop sense el vicepresident Jordi Puigneró, que va ser destituït la setmana passada per Aragonès al·legant "pèrdua de confiança". Va ser la gran prova que aquesta vegada la crisi entre ERC i Junts era més seriosa que mai. Malgrat l'absència, però, ni el president ni els consellers han trencat el costum d'entrar tots junts a la reunió, una tradició que es manté des del principi de la legislatura. Si normalment Aragonès hi entrava sempre flanquejat per Puigneró i la consellera Laura Vilagrà, aquest dimarts ho ha fet per Vilagrà i la consellera Gemma Geis (Junts), que és qui ha assumit temporalment les funcions del ja l'exvicepresident.

Si bé es manté el fair play entre els membres del Govern i s'intenta donar una imatge de màxima normalitat, ningú amaga que tot plegat penja d'un fil. Fins i tot la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha admès que hi ha un "context excepcional" perquè un dels dos socis ha de decidir sobre la seva continuïtat. "És una setmana important per al panorama polític del país", ha dit. Un posicionament destacat tenint en compte que, fins fa ben poc, Plaja defensava que el Govern vivia "aïllat" de les disputes entre els seus dos socis. D'aquestes disputes ara en depèn el futur de l'executiu.

Mentre Junts es decideix, la principal obsessió del president Aragonès és que la ciutadania percebi que el Govern, malgrat tot, continua funcionant. És per això que ha transmès també als consellers que continuïn treballant al cent al cent al capdavant dels seus departaments. "No hi ha res trencat, ni res tancat", ha dit Plaja. Ara bé, si el desenllaç és el trencament, la portaveu ha assegurat que el president prendrà les decisions de manera "breu i àgil". No ha precisat si serà el mateix divendres, que és quan es coneixerà el resultat de la consulta de Junts.

Canvis amb JxCat o sense

De cara enfora, la posició d'ERC és que vol continuar governant amb Junts i aquest dimarts també ho ha dit la seva secretària general adjunta, Marta Vilalta. Tot i això, a dins del partit hi ha veus que són partidàries de perdre vista els socis i, fins i tot, que siguin expulsats. Aquesta segona opció no sembla una possibilitat plausible, ja que entraria en contradicció amb el que ha defensat Aragonès fins ara: que estava molt satisfet de la feina de tots els seus consellers, fossin republicans o juntaires.

Ara bé, si la decisió de Junts és seguir, fonts republicanes del Govern apunten que no es podria fer com si no hagués passat res. És a dir, que caldria fer canvis per evitar que en "quinze dies" i hi hagués una nova crisi. De moment no es volen apuntar quins serien, ja que Aragonès s'ha autoimposat respectar tot el procés de consulta interna de Junts.

Si la decisió de Junts fos sortir, aquest escenari tindria dues derivades: la primera és que Aragonès hauria de nomenar sis consellers de manera immediata –sempre que volgués mantenir l'actual nombre de departaments–. La segona és que Catalunya tindria el seu segon govern monocolor de la seva història –CDC va governar sense Unió alguns mesos del 2015– i també l'executiu amb menys suport parlamentari. ERC assegurava dilluns que està "preparada" per governar en solitari, tot i que això l'abocaria inevitablement a entendre's amb el PSC.

stats