POLÍTICA
Política 13/04/2012

El ministre d'Exteriors diu que qualsevol atac a Repsol-YPF es considerarà una "agressió al govern espanyol"

Espanya demana ajut a "socis i aliats" pel pla de l'Argentina de nacionalitzar la petroliera. La Comissió Europea ja s'ha posat en contacte amb Buenos Aires. García-Margallo s'ha reunit 45 minuts amb l'ambaixador argentí a Madrid

Efe
3 min

MadridEl ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, ha advertit que "qualsevol agressió" que violi el principi de seguretat jurídica a Repsol serà considerada com una agressió pel govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha posat de manifest García-Margallo després de reunir-se durant 45 minuts amb l'ambaixador argentí a Espanya, Carlos Bettini, a la seu del seu departament, per traslladar-li la "preocupació" de l'executiu per la situació d'YPF Repsol.

García-Magallo ha fet una crida al diàleg i a la negociació per solucionar el conflicte i ha dit que la ruptura de les relacions amb l'Argentina és "el pitjor dels escenaris" que es pot imaginar.

Després d'indicar que Espanya ja ha sol·licitat suports a socis i aliats, ha revelat que hi ha hagut contactes de la Comissió Europea amb el govern argentí. Brussel·les ha demanat a l'Argentina que respecti els acords amb Repsol.

En aquest sentit, Margallo ha dit que ha parlat amb representants de l'administració nord-americana, a través de l'ambaixador a Madrid, i amb la cancellera mexicana, que exerceix la presidència del G-20.

A tot això, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat després de la reunió del consell de ministres que a l'executiu no li "consta" que el govern argentí tingui previst nacionalitzar la petrolieria YPF.

"Actuarem amb les mesures que tenim a l'abast per evitar aquestes decisions. Les mesures no s'anuncien, s'adopten. Espero que no s'hagin d'adoptar però si cal fer-ho, es farà", ha dit. Ha afegit que si s'arribés a adoptar la nacionalització seria "molt negativa per als interessos espanyols".

El diari 'Clarín' ha informat que l'executiu ha enviat al Congrés un projecte de llei per declarar "d'interès públic i subjectes a expropiació" el 50,01% de les accions d'YPF. Segons la informació, les accions que s'expropiaran i que donaran el control d'YPF al govern argentí són del Grup Petersen i de Repsol. El diari assegura que els diputats ja tenen un esborrany de la llei. El text, sense capçalera ni signatura, declara d'"utilitat pública" el 50,01% d'accions classe D de la petroliera. Són 100 milions de títols del Grup Petersen i prop de 96,6 milions d'accions de Repsol. YPF té ara mateix 393 milions d'accions classe D, que pertanyen en un 57,43% a Repsol i en un 25,46% al Grup Petersen –de la família Eskenazi–, mentre que un 17,09% són a borsa i un 0,02% ja són en poder de l'estat argentí.

La notícia ja ha posat en alerta el govern espanyol. Ahir mateix, des de Varsòvia, el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va advertir al govern argentí, sense citar-lo, que qualsevol "gest d'hostilitat" contra els interessos de les empreses espanyoles serà interpretat com un gest d'hostilitat cap a Espanya, la qual cosa "comporta conseqüències".

El governador de la província de Jujuy, Eduardo Fellner, després de participar en una reunió de províncies petrolieres amb la presència de la presidenta Cristina Fernández, ha assegurat de matinada –hora catalana– que l'Argentina no té previst engegar el projecte de llei de nacionalització de la petroliera.

"Tot s'està estudiant, no hi ha cap projecte de llei per nacionalitzar YPF", ha afirmat Fellner, que ha fet de portaveu de la reunió.

La presidenta ha comparegut també de matinada a la Casa Rosada, però per fer alguns anuncis referits a la indústria càrnia. Mutisme sobre Repsol-YPF.

stats