POLÍTICA
Política 22/03/2011

Artur Mas: "No passa res per no acabar una carrera però sí per posar el que no és al currículum"

El president de la Generalitat admet que va ser un error haver inflat el currículum de la vicepresidenta Joana Ortega. En una entrevista a la Cadena SER garanteix que l'impost de successions quedarà igual que a Madrid o el País Valencià. No s'atreveix a vaticinar si Catalunya serà independent

Redacció
3 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El president de la Generalitat, Artur Mas, admet que la vicepresidenta Joana Ortega es va equivocar inflant el seu currículum, "encara que fos per error". En una entrevista a la Cadena SER, ha dit que "és un error i que s'han de demanar disculpes", com posteriorment va fer Ortega. "No passa res per no acabar una carrera però sí per posar el que no és al currículum", ha afegit. Són les primeres paraules del President en relació a la polèmica pel currículum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En relació a les friccions que s'han obert dins el govern de CiU per l'impost de successions, el President insisteix que el tribut quedarà com a mínim igual que a la Comunitat de Madrid o el País Valencià, on pràcticament ha desaparegut. El secretari del Govern, Germà Gordó, va assegurar diumenge que l'impost entre oncles i nebots es mantindria, cosa que va provocar les queixes públiques d'Unió. Per Mas, eliminar l'impost és la seva "instrucció" des del principi del mandat. Ara bé, ha deixat clar que els compromisos electorals "no es poden complir d'un sol cop". "Són per quatre anys", ha afegit, sense especificar més. El president de la Generalitat analitza amb el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, com fer compatible la promesa electoral i la difícil situació econòmica que travessen els comptes de l'executiu.

A propòsit de la situació de les finances públiques, Mas ha dit que no vol "furgar" sobre com es va trobar els comptes un cop va accedir al govern. Preguntat pel periodista Carles Francino si es pot mantenir l'estat del benestar amb una tisorada del 10%, Mas s'ha limitat a dir que cal prendre's el context de crisi "com una oportunitat per millorar l'eficiència". S'ha mostrat optimista, això sí, sobre l'evolució de la situació econòmica. Com a elements positius ha destacat la previsible "gran campanya turística" i el fet de tenir "una indústria exportadora competitiva". Com a punts febles, la crisi del sector immobiliari i la caiguda del consum.

Pel que fa a les relacions amb Madrid, Mas ha insistit que l'any vinent portarà a la Moncloa la seva proposta de pacte fiscal, similar al concert econòmic basc. Hem de tenir una "relació fluïda" amb el govern espanyol, ha assegurat Mas. "No sé si al president Zapatero li queden apostes de futur o no, això ho ha de decidir ell, però intentaré tenir-hi una relació institucional correcta". Artur Mas tampoc s'ha volgut posicionar sobre el debat successori del candidat del PSOE. "Qualsevol insinuació que jo faci es pot entendre com que en prenc partit, i no em correspon", ha dit preguntat per si preferia el vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba o la ministra catalana Carme Chacón.

Independència, sense un vaticini clar

Mas no ha sabut donar una resposta clara sobre el futur del país. Francino ha preguntat al President si Catalunya serà independent algun dia i el President no ha volgut fer un pronòstic clar. "És un problema de tendències i de moviments. Catalunya cada cop va cap a un moviment més sobiranista. Però ¿què vol dir sobirania, avui dia? Sabem molt bé que un estat de la UE, quan és intervingut, en perd molta, de sobirania. Catalunya, tot i aquesta tendència creixent, és una societat amb dos grans blocs. Una meitat que vol més sobirania i una altra meitat que pensa que ja estem bé com estem. Tu t'has de preocupar que aquella mitja [la part sobiranista] vagi creixent". I ha conclòs Mas: "Si no apostem per un referèndum és perquè no volem crear una batalla dins la pròpia Catalunya, amb una situació econòmica tant complicada, amb un 19% d'atur. Aquesta és la nostra prioritat. Amb el pas del temps veurem si es mouen aquests blocs".

stats